„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Lansare de carte la Mănăstirea Timișeni-Șag
La Mănăstirea Timișeni-Șag a avut loc recent lansarea cărţii „Din Băbăluci - Hramul lăcașurilor monahale în Banatul de câmpie”, volum dedicat hramurilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și gastronomiei monahale, coordonat de Mărioara Dorina Pisat, cadru didactic la Liceul Alimentar din Timișoara.
Volumul „Din Băbăluci” a reunit la Mănăstirea Timișeni-Șag mai mulți profesori de la liceele din Timișoara, care au contribuit la elaborarea acestui volum, dar și alți invitați. Gazdele întâlnirii au fost arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie, pr. Rafael Povârnaru, preot slujitor la paraclisul mitropolitan din incinta Liceului „C.D. Loga” din Timișoara, și stavrofora Casiana Șimon, stareța Mănăstirii Timișeni-Șag. Evenimentul a debutat în biserica veche a mănăstirii, unde arhim. Simeon Stana a vorbit invitaților despre viața monahală din Banat, cu referire specială la mănăstirile Timișeni și Partoș.
„Putem observa cum oameni din spațiul cultural se apleacă spre Biserică și spre mănăstirile din cadrul eparhiei noastre, integrându-le în viața mai largă a societății cu toate caracteristicile lor, ceea ce arată că ne împărtășim unii altora experiențele de viață, mergând până la hrana zilnică. Însuși Domnul ni se face cunoscut, ni se împărtășește în formă culinară. Dumnezeu se face mâncare și băutură, ca prin intermediul alimentului divino-uman, noi să ne îndumnezeim”, a specificat arhim Simeon Stana.
Prezentarea cărții a fost realizată de Mărioara Pisat, care a făcut o scurtă incursiune asupra ideii acestei lucrări, despre atenția pe care se străduiește să o acorde Banatului de câmpie, prin excursiile cu elevii, pelerinajele pe la mănăstirile din eparhie și prin evidențierea specificului acestei zone mai puțin cunoscute. S-a continuat cu luări de cuvânt și aprecieri din partea celor invitați, ceea ce a generat un dialog viu, intens și plin de originalitate.
„Întreaga colecție «Din Băbăluci» apare din inițiativa și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. În permanență am încurajat-o pe profesoara Mărioara Pisat să pună în valoare rețetele culinare bănățene pe care le-a cules de-a lungul timpului prin intermediul Festivalului «Lada cu Zestre», care în anul 2016 a ajuns la ediția cu numărul X. Cartea lansată este o inițiativă lăudabilă și ne-am dori ca acest ciclu «Din Băbăluci» să nu se oprească aici, ci să continue, pentru că întotdeauna se găsesc lucruri noi de descoperit”, a precizat Adela Popa, șeful Serviciului Cultură, Învățământ și Sport din cadrul Consiliului Județean Timiș.
Lucrarea dedicată hramurilor mănăstirilor și gastronomiei monahale reprezintă volumul al treilea din ciclul intitulat sugestiv „Din Băbăluci” și pune accentul pe explicarea hramului mănăstirii și conține rețete culinare servite de hramul mănăstirilor.
Lucrarea „Din Băbăluci” apare cu sprijinul financiar al Consiliului Județen Timiș și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș prin Agenda Culturală, în cadrul proiectului „Gastronomia monahală”.