Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Regionale Banat Lansare de carte la Mănăstirea Timișeni-Șag

Lansare de carte la Mănăstirea Timișeni-Șag

Galerie foto (4) Galerie foto (4) Banat
Un articol de: Pr. Marius Mircia - 18 Ianuarie 2017

La Mănăstirea Timișeni-Șag a avut loc recent lansarea cărţii „Din Băbăluci - Hramul lăcașurilor monahale în Banatul de câmpie”, volum dedicat hramurilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și gastronomiei monahale, coordonat de Mărioara Dorina Pisat, cadru didactic la Liceul Alimentar din Timișoara.

Volumul „Din Băbăluci” a reunit la Mănăstirea Timi­șeni-Șag mai mulți profesori de la liceele din Timișoara, care au contribuit la elaborarea acestui volum, dar și alți invitați. Gazdele întâlnirii au fost arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie, pr. Rafael Povârnaru, preot slujitor la paraclisul mitropolitan din incinta Liceului „C.D. Loga” din Timișoara, și stavrofora Casiana Șimon, stareța Mănăstirii Timișeni-Șag. Evenimentul a debutat în biserica veche a mănăstirii, unde arhim. Simeon Stana a vorbit invitaților despre viața monahală din Banat, cu referire specială la mănăstirile Timișeni și Partoș.

„Putem observa cum oameni din spațiul cultural se apleacă spre Biserică și spre mănăstirile din cadrul eparhiei noastre, integrându-le în viața mai largă a societății cu toate caracteristicile lor, ceea ce arată că ne împărtășim unii altora experiențele de viață, mergând până la hrana zilnică. Însuși Domnul ni se face cunoscut, ni se împărtășește în formă culinară. Dumnezeu se face mâncare și băutură, ca prin intermediul alimentului divino-uman, noi să ne îndumnezeim”, a specificat arhim Simeon Stana.

Prezentarea cărții a fost realizată de Mărioara Pisat, care a făcut o scurtă incursiune asupra ideii acestei lucrări, despre atenția pe care se străduiește să o acorde Banatului de câmpie, prin excursiile cu elevii, pelerinajele pe la mănăstirile din eparhie și prin evidențierea specificului acestei zone mai puțin cunoscute. S-a continuat cu luări de cuvânt și aprecieri din partea celor invitați, ceea ce a generat un dialog viu, intens și plin de originalitate.

„Întreaga colecție «Din Băbăluci» apare din inițiativa și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. În permanență am încurajat-o pe profesoara Mărioara Pisat să pună în valoare rețetele culinare bănățene pe care le-a cules de-a lungul timpului prin intermediul Festivalului «Lada cu Zestre», care în anul 2016 a ajuns la ediția cu numărul X. Cartea lansată este o inițiativă lăudabilă și ne-am dori ca acest ciclu «Din Băbăluci» să nu se oprească aici, ci să continue, pentru că întotdeauna se găsesc lucruri noi de descoperit”, a precizat Adela Popa, șeful Serviciului Cultură, Învățământ și Sport din cadrul Consiliului Județean Timiș.

Lucrarea dedicată hramurilor mănăstirilor și gastronomiei monahale reprezintă volumul al treilea din ciclul intitulat sugestiv „Din Băbăluci” și pune accentul pe explicarea hramului mănăstirii și conține rețete culinare servite de hramul mănăstirilor.

Lucrarea „Din Băbăluci” apare cu sprijinul financiar al Consiliului Județen Timiș și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș prin Agenda Culturală, în cadrul proiectului „Gastronomia monahală”.