„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Lansarea cărții „Valori de artă barocă în Banat”
Zilele acestea a avut loc, în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, lansarea volumului „Valori de artă barocă în Banat - un peisaj cultural european”, apărut la Editura Fundației Triade în anul 2015, semnat de istoricul de artă Rodica Vârtaciu Medeleț. La eveniment a participat academicianul Ion Păun Otiman, președintele Academiei Române - Filiala Timișoara, alături de mulți oameni de artă, profesori universitari, clerici ai bisericilor bănățene și istorici. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent pr. Ionel Popescu, vicar-eparhial, care a adresat un mesaj de felicitare autoarei și de recunoștință și, de asemenea, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Lucrarea a fost prezentată de prof. dr. Ruxandra Demetrescu, profesor de istoria și teoria artei în cadrul Departamentului de Studii Doctorale al Universității Naționale de Arte, București. „Lucrarea adună laolaltă și fructifică rezultatele cercetărilor desfășurate de-a lungul mai multor decenii, concentrate și dedicate fenomenelor materiale culturale și artistice, produse de instaurarea barocului în Banat, după cucerirea habsburgică cu care a debutat veacul al XVIII-lea. Autoarea a realizat o cartografiere exhaustivă a arhitecturii, sculpturii și picturii bănățene din veacul al XVIII-lea, urmărind, cu o minuțioasă atenție, dezvoltarea unei modernități artistice, ce stă sub semnul acelei mode noi de care vorbea în 1737 cronicarul Apor Petru. Cartea recreează o hartă culturală și spirituală prin care se poate reface demersul colonizator al monarhiei habsburgice, care a consacrat Banatul ca țară a coroanei, impunând o politică accelerată de dezvoltare economică, administrativă, confesională, culturală”, a specificat prof. dr. Ruxandra Demetrescu.
Ediția română a volumului prezentat vede lumina tiparului la o distanță de trei ani de cea germană, care a apărut la editura Schnell und Steiner din Regensburg. După prezentarea cărții și mesajele de felicitare, a urmat un moment muzical, susținut de către Alexandra Guțu - violoncel, și Vlad Colar - flaut. Volumul „Valori de artă barocă în Banat” - un peisaj cultural european~ prezintă valorilor culturale bănățene, cele care vor reuși, cel mai probabil, să aducă orașului Timișoara titlul de capitală culturală europeană în anul 2021.