„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lansarea filmului „Pui de cerb” la Timișoara
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara a avut loc, de curând, lansarea filmului „Pui de cerb – Importanța muzicii în dezvoltarea copilului”, realizat de Asociația Prologos în colaborare cu Daniel Christel Production.
La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, clerici din orașul de pe Bega, cineaști, invitați speciali, iubitori de film, cadre didactice din cadrul Școlii „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara și părinți ai elevilor implicați în proiect.
„Pui de cerb” este primul film documentar în limba română de acest fel, ce subliniază, cu ajutorul specialiștilor în educație, modul în care se pot folosi activitățile muzicale în beneficiul copiilor, în special, și al familiei, în general. Implicarea familiei în dezvoltarea copiilor este nu doar bine-venită, ci de-a dreptul modelatoare și definitorie, întrucât completează, în mod firesc, străduințele și rezultatele obținute de copii împreună cu profesorii lor.
„Ne-a venit această idee din dorința de a împărtăși cu părinții bucuria și beneficiile unor asemenea experiențe artistice asupra tuturor laturilor dezvoltării armonioase a copiilor. Aparent, aceste proiecte sunt despre muzică. Însă, în esența lor, sunt despre o comunitate care își învață copiii să ducă lucrul la bun sfârșit, chiar dacă obstacolele apar mereu pe drum”, a specificat Adina Ioana Botezatu, profesoara de muzică de la Școala „Sf. Antim Ivireanul”.
„Ceas de taifas (în)cântător”
Lansarea filmului „Pui de cerb” a avut mottoul „Ceas de taifas (în)cântător” și este prilejuit de Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și de anul aniversar al marelui muzician Alfred Hollins, compozitor, organist și pianist, momentul fiind oferit de Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” și Proiectul Eu, Mo’zArtino. Invitații serii au fost Gheorghe Șfaițer, Theodor Alexandru Rădulescu, Sorana și Francesca Moldovan.
„Filmul are har și e copleșitor prin infuzia de valoare morală, de candoare și de elocință. Interviurile sunt de rafinamentul valorii intelectuale, dar mai ales al valorilor morale, un balsam al bunei-cuviințe care te învăluie și te înalță, dă speranță. Ca expresie audiovizuală, filmul e impecabil, ritmat să aștepți logica și taina mărturisirilor, care se cumulează firesc, fără a osteni atenția spectatorului, montate chirurgical, de fluență verosimilă. Judecățile sunt enunțate ferm, dar și delicat, imaginea e la fel de delicată, cu infuzie de travelling insinuat armonic în discursul vizual, îndulcind melodica narațiunii generale”, a precizat cineastul Gheorghe Șfaițer.