„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lansarea volumului „Studii de filosofie antică”
La Librăria Cărturești din Timișoara a avut locjoi, 22 martie, lansarea volumului „Studii de filosofie antică” al filosofului francez Pierre Hadot (1922-2010) și care a fost tradus în limba română de pr. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara.
Lucrarea conține 18 eseuri de filosofie, pe care Pierre Hadot le-a susținut la diverse simpozioane, congrese de patristică, precum: „Teologie, exegeză și revelație, Scriptură în filosofia greacă”, „Filosofia antică: o etică sau o practică”, „Figura înțeleptului în Antichitatea greco-latină”, „Modelele de fericire propuse de filosofii antici” ș.a. „Este o carte importantă pentru că ne aduce aminte de istoria unor termeni, a unor cuvinte pe care primii creștini și le-au impropriat și, de asemenea, constituie o panoramă foarte bună a mediului în care au apărut textele Sfintei Scripturi, din secolul al III-lea î.Hr. și până în secolul al IX-lea d.Hr., astfel încât aceste texte ale Bibliei și primele texte ale Sfinților Părinți se regăsesc proiectate pe un fundal foarte frumos reprezentat în cărțile lui Pierre Hadot. Un capitol din carte vorbește despre modelele de fericire propuse de filosofii antici. Fericirea filosofului era o fericire construită intelectual și este uimitor cât de departe poate să ajungă mintea omenească atunci când consideră lucrurile cu curăție. Lucrarea intelectuală a citirii cărților, a discuțiilor, a gândirii curățește mintea; chiar dacă omul, trăind în afara Duhului Sfânt, prin darurile care au rămas în om în urma căderii, totuși poate ajunge foarte departe. Diferența între fericirea filosofului și cea a creștinului este harul lui Dumnezeu”, a precizat pr. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara.
Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, profesor la Facultatea de Filosofie din Timișoara și cel care s-a ocupat de îngrijirea critică a acestei ediții.
„Pierre Hadot este unul dintre istoricii filosofiei care au răsturnat perspectiva tradițională asupra perceperii filosofiei clasice și în special a filosofiei grecești, prin aceea că este printre primii istorici ai filosofiei, care a atras atenția asupra aspectului practic al școlilor filosofice din Antichitate, despre caracterul aplicat, despre exercițiile de zi cu zi pe care membrii acestor școli filosofice le învățau și le practicau în vederea unei îmbunătățiri de sine, a dobândirii anumitor abilități mentale și a unei gândiri corecte”, a specificat conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, profesor la Facultatea de Filosofie din Timișoara.
Cele cinci capitole ale cărții evidențiază raporturile dintre elenism și creștinism și se preocupă de descrierea filosofiei ca fenomen spiritual. Lucrarea apare la Editura „Sfântul Nectarie” și însumează 380 de pagini.