„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș
Astăzi, de sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii bănățeni sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie oficiată în bisericile și mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Cu această sărbătoare din prima zi de după praznicul Bobotezei, când Biserica cinstește pe cel care a săvârșit Botezul Domnului, se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. De asemenea, tot de această sărbătoare a Sfântului Ioan, aproximativ 2.000.000 de români își serbează onomastica, fiind una dintre cele mai populare sărbători.
Una dintre bisericile care îl au ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ioan este și Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul~ din Caransebeş. La această zi de sărbătoare, sfânta slujbă va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Intrat în conştiinţa caransebeşenilor ca Biserica „Sfântul Ioan” sau „Biserica din cimitir”, sfântul locaş de închinăciune se află amplasat în cimitirul vechi al oraşului Caransebeş şi este apărat de un zid exterior de piatră, pe locul unde în vechime erau zidurile de apărare ale cetăţii Caransebeşului. Biserica a fost zidită lângă vechea biserică din lemn a cimitirului, al cărei loc este indicat de o cruce monumentală, aflată puţin mai sus de biserica actuală, deasupra criptei protopopului Theodor Roşca. Şi astăzi se vede locul unde a fost biserica cea veche, căci din dreptul bisericii de astăzi se vede terenul puţin mai ridicat, acolo fiind tinda de la biserica veche.
Locașul de cult, ridicat în anii 1770-1780, a fost sfinţit la 11 mai 1781 de către Episcopul Caransebeşului şi Vârşeţului Vichentie Popoviciu. Zugrăvirea s-a făcut ceva mai târziu, în 1787, în stil neobizantin, de către doi zugravi şi un ucenic, toţi cunoscuţi doar după prenumele Ion. Lucrări ample de renovare interioară şi exterioară au fost făcute în decursul anilor 2006-2008, când, la interior, a fost pavat sfântul locaș, au fost zugrăvite naosul şi pronaosul (iconostasul şi absida Altarului au pictură veche), a fost schimbat mobilierul, a fost refăcut Sfântul Prestol, iar la exterior biserica a fost refăcută în totalitate (cu tencuială nouă şi acoperiş refăcut).
Prin grija părintelui paroh Gabriel Gozman, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” susţine şi un articulat program de asistenţă socială, prin ajutorul pe care îl oferă bătrânilor bolnavi şi lipsiţi de sprijin, copiilor săraci, dar şi altor categorii de persoane ce necesită îngrijire duhovnicească sau asistenţă socială.