„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Maica Domnului cinstită de bănățeni
De praznicul Adormirii Maicii Domnului mai multe mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Banatului își vor sărbători hramurile. Cu acest prilej, credincioși și pelerini din întregul Banat și nu numai sunt așteptați să participe la programul liturgic închinat marelui praznic.
În fiecare an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Fârdea din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei îşi serbează hramul. Programul religios oficiat cu acest prilej debutează astăzi, în ajunul sărbătorii, cu slujba Privegherii de toată noaptea, săvârşită de obştea monahală, alături de preoţi şi călugări de la parohiile şi mănăstirile învecinate. La slujbele închinate hramului mănăstirii sunt așteptați să participe foarte mulți pelerini și credincioși bănățeni. Aşezământul monahal de la Fârdea a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, mai întâi ca schit, iar apoi ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte. În incinta mănăstirii se află și ateliere de croitorie şi broderie, unde maicile confecţionează veşminte preoţeşti şi diaconeşti, acoperăminte pentru biserică, precum şi prapori, epitafe. Obștea sfintei mănăstiri cuprinde în prezent 16 viețuitoare, stareță fiind monahia Antonia Sfrijan.
Hramul Mănăstirii Hodoş-Bodrog
Și Mănăstirea Hodoş-Bodrog, una din cele mai vechi aşezări monahale din ţară, își sărbătorește la praznicul Adormirii Maicii Domnului hramul. Cu acest prilej, pelerini din toată țara sunt așteptați să participe la slujbele speciale de hram, care vor începe din ajunul marii sărbători. Un moment deosebit în ziua hramului îl reprezintă procesiunea numită „Drumul Crucii~, la care participă zeci de preoţi şi sute de pelerini veniţi la mănăstire. Mănăstirea Hodoş-Bodrog este prima mănăstire atestată documentar din ţara noastră. Cercetările arheologice dovedesc existenţa unei aşezări monahale pe acest loc încă de la începutul mileniului al II-lea. Mănăstirea Hodoş-Bodrog are o bogată colecţie de icoane, de cărţi vechi şi de alte obiecte de patrimoniu din secolele al XIV-lea şi al XIX-lea, iar cel mai valoros obiect este icoana Maicii Domnului.
Hramul Mănăstirii Teiuș din Caransebeș
La praznicul Adormirii Maicii Domnului, sâmbătă, 15 august, Mănăstirea Teiuș din Caransebeș își va sărbători hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice vor fi date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. În fiecare an la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș, vin oaspeți de seamă și un număr însemnat de credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, împrejurimi, dar și din alte zone ale țării. „Și în Episcopia Caransebeșului Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită, având în vedere că foarte multe parohii și așezăminte monahale o au ca și ocrotitoare. Slujbele la Mănăstirea Teiuș, cu ocazia hramului, vor începe cu slujba Vecerniei în ajun, urmată de Liturghia de noapte. În ziua hramului, de dimineață, va fi oficiată Sfințirea mică a apei, Taina Sfântului Maslu, iar în continuare Sfânta Liturghie. Toți pelerinii care vor veni la sfânta mănăstire vor avea posibilitatea să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este deschisă în ziua hramului, dar și de fiecare dată când grupuri de credincioși vin cu evlavie să i se închine ei”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Valentin Birău)