„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Mănăstiri timișene ocrotite de Sfântul Proroc Ilie
În data de 20 iulie, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, așezămintele monahale de la Românești și Dobrești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, își serbează unul dintre hramuri. Și în acest an, credincioși din întregul Banat sunt așteptați să ia parte la programul liturgic închinat slăvitului proroc, ce va debuta în ajunul sărbătorii cu slujba Privegherii. Bucuria hramului va fi încununată la cele două mănăstiri timișene de prezența în mijlocul pelerinilor și a obștilor monahale a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Mitropolitul Banatului va sluji la Mănăstirea Românești-`Izvorul lui Miron”, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul va sluji la Mănăstirea Dobrești. În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, ierarhii Mitropoliei Banatului vor fi înconjurați de un sobor de preoți și diaconi de la parohiile învecinate așezămintelor monahale, precum și de la alte parohii din cuprinsul eparhiei.
Ctitorii patriarhale
Mănăstirea Româneşti, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, se află la poalele Munţilor Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localităţile Româneşti şi Tomeşti. Mănăstirea mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C, dar şi „Izvorul lui Miron”, aceasta fiind ctitoria Patriarhului Miron Cristea. În anul 1910, Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebeşului, a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri. Mănăstirea Românești are hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Izvorul Tămăduirii”. Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănăţeană. Lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Mănăstirea Dobreşti are drept ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.