„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Manifestare cultural - educativă la Moniom
Centrul pastoral-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din municipiul Reșița a găzduit săptămâna aceasta o manifestare de suflet, la care au participat copiii și tinerii de la Centrul de tineret Moniom, alături de familiile lor. Manifestarea, intitulată sugestiv „Buna Vestire în familie”, a reunit câteva zeci de copii, tineri, părinți și bunici de toate vârstele dornici să petreacă o seară în familie, marcând astfel luna pentru viață și familie.
Evenimentul a fost gândit și moderat de către prof. Georgiana Ciucur - formator în cadrul programului național „Școala Familiei” - sub forma unor ateliere mixte părinți-copii, menite să ofere acestora șansa unei mai bune cunoașteri reciproce. „Sarcinile de lucru, repartizate pe echipe mixte părinți-copii au avut ca scop întărirea relației părinte-copil și o mai bună cunoaștere a nevoilor, a dorințelor și a realizărilor copiilor de către părinți. De asemenea, prin intermediul acestor ateliere ne-am propus petrecerea unui timp de calitate în familie, într-un cadru duhovnicesc, sub binecuvântarea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului”, a precizat moderatoarea întâlnirii. Aceasta a mai adăugat că „activitatea - deși inedită prin formatul ei - a fost foarte bine primită de către participanți, care s-au declarat foarte bucuroși de șansa de a petrece câteva ore împreună, în familie, și de a învăța unii de la alții, împărtășindu-și unii altora dorințe, opinii și idealuri”.
În cadrul întâlnirii, familiile reunite au desfășurat, împreună, diverse jocuri de socializare și cunoaștere reciprocă, precum: „puzzle-ul familiei”, „plicul cu dorințe”, „mapa dorințelor”, provocări artistice puse în scenă de către părinți, precum și alte activități similare. În a doua parte a întâlnirii, familiile au fost împărțite în două mari echipe și au primit ca sarcină realizarea, cu ajutorul a diverse materiale, a portretului familiei creștine contemporane. Deși au lucrat separat, ambele echipe au ilustrat în proiectele realizate elemente caracteristice familiei creștine, precum: iubirea, jertfa, crucea, bucuria, lumina, copiii și altele asemenea.
„Este al cincelea an consecutiv în care membrii centrului de la Moniom participă la manifestări cultural-educative cu caracter duhovnicesc închinate Maicii Domnului și, prin extensie, tuturor mamelor creștine. Manifestarea din acest an a avut un format inedit, oferind întregii familii, inclusiv taților și bunicilor, șansa de a interacționa într-un cadru organizat cu copiii lor”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul centrului.
La final, copiii au recitat mamelor poezii compuse chiar de către ei, în semn de recunoștință și mulțumire pentru că le-au dat viață, iar mamele au primit tricouri personalizate cu numărul copiilor pe care i-au născut.
„A fost o seară plină de lumină și iubire. Un timp investit în familie cu câștig nemăsurabil în termeni pământeni”, a mărturisit Paul Franți, unul dintre tăticii prezenți la eveniment. În aceeași notă, Mihaela Sîtea a mărturisit: „A fost o seară minunată, cu surprize și emoții, cu oameni dragi sufletului, cu zâmbete de copii frumoși și activități interesante”. De aceeași părere a fost și Mariana Neșu: „A fost o seară în care am simţit căldură sufletească, dragoste, învățătură și cât de frumoase și pline de emoţie sunt clipele petrecute în familie”. Seara s-a încheiat în cântări închinate Maicii Domnului și cu dorința tuturor de a repeta acest gen de experiențe, care sunt benefice pentru familie, în ansamblul ei.
La Centrul de tineret „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom se desfășoară numeroase activități dedicate părinților și familiei creștine, în toamna anului trecut aici debutând și programul național adresat părinților, intitulat „Școala Familiei”.