„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Manifestarea „Cultura Banatului și unitatea națională” la Timișoara
Miercuri, 17 ianuarie, în Aula festivă a Academiei Române, filiala Timișoara, în prezența membrilor Academiei, a oamenilor de cultură, a clericilor și reprezentanților mediului universitar bănățean, s-a desfășurat în cadrul Zilelor Culturii Naționale manifestarea cultural-științifică „Cultura Banatului și unitatea națională”, sub egida Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu”.
La acest eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a susținut referatul „Banatul în contextul internațional al Marii Uniri”.
„Anul 2018 este un an centenar deosebit de important pentru istoria noastră. Această aniversare nu se îndreaptă împotriva nimănui, având în vedere că în acest spațiu bănățean trăiesc de secole mai multe etnii; dacă vom deschide cărțile istoriei pentru a observa cum s-au desfășurat evenimentele, cine a luat parte la ele, vom vedem că a fost o istorie scrisă cu sânge, și de o parte, și de alta”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Cuvântul de deschidere și primul referat a fost susținut de acad. Păun Ion Otiman, președintele filialei Timişoara a Academiei Române, cu tema „Cultura Banatului, între paradox și baroc”. „De aproximativ 9 ani, în fiecare an, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, organizăm, împreună cu Mitropolia Banatului, o festivitate legată de comemorarea poetului Mihai Eminescu, dar și pentru a marca cultura Banatului în context național. În acest sens, tema anului este tocmai aceasta, Banatul și unitatea națională, având în vedere faptul că am intrat în anul centenar”, a menționat acad. Păun Ion Otiman.
A urmat vizionarea filmului documentar „La Oravița, lumina Eminescu”, realizat de Vasile Bogdan de la TVR Timișoara. În continuare, criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala din Timișoara, a prezentat nume și personalități ale Unirii în Banatul de ieri și de astăzi.
„Fiecare dintre cei care au scris în Banat au marcat acest 1 Decembrie 1918. Amintesc trei personalități uriașe inaugurale ale culturii române, ale culturii din Banat, Ion Popovici Bănățeanu, Victor Vlad Delamarina, Constantin Diaconovici Loga, unii din aceștia au murit la vârste tinere, și în acest sens am putea vorbi despre eroi și morminte”, a precizat scriitorul Cornel Ungureanu.
Manifestarea a avut și două momente artistice, oferite de studenți ai Secției de actorie de la Facultatea de Teatru din Timișoara, care au prezentat pagini din creația eminesciană și recitalul Corului „Armonii” al Școlii gimnaziale de muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, condus de Claudia Crețiu, profesor de pian și cor la această unitate de învățământ.
Această manifestare cultural-științifică, realizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale, se află la a IX-a ediție, devenind o frumoasă tradiție în urbea de pe Bega, pe care Academia Română - filiala din Timișoara și Mitropolia Banatului o aduc în atenție iubitorilor de neam și cultură.