„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Manifestări culturale și de creație la Mănăstirea Partoș
În perioada 14-31 mai, Mănăstirea Partoș, împreună cu Asociația Semper Agape, organizează Festivalul „Zilele Artei Sacre”, ajuns la a doua ediție. În cadrul acestei manifestări spirituale și culturale, zilele trecute, în Sala „Christiana” a Centrului cultural și social al mănăstirii, a avut loc Simpozionul Național „Sfântul Iosif cel Nou - ocrotitorul Țării Banatului”, cu tema „Icoana ca mărturisire”.
În cadrul festivității de deschidere, părintele arhim. Simeon Stana, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, prof. Daniela Buzatu, inspector pentru disciplina religie din cadrul ISJ Timiș, părintele Marius Florescu, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, Lucian Trifonescu, primarul comunei Banloc, Ștefan Varga, primarul comunei Livezile, Marcel Miclău, director executiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, prof. Claudia Bilanin, director Școala Gimnazială Banloc, și părintele Ciprian Boșca, paroh Banloc, au rostit alocuțiuni ce au relevat aportul acestei manifestări științifice în edificarea teologiei icoanei de factură bizantină.
Simpozionul a fost organizat de Școala Gimnazială „Anghel Saligny” din Banloc, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Primăria Banloc și Mănăstirea „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”. La acest proiect sunt implicate mai multe unități de învățământ din județul Timiș și din alte părți ale țării care participă, prin cadre didactice și elevi, cu referate, eseuri și lucrări artistice. Simpozionul a cuprins două secțiuni de prezentare a lucrărilor științifice, o sesiune de dezbateri generale intercalate cu momente artistice, susținute de elevii Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara, de elevii Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova, precum și de elevii Școlii Gimnaziale „Anghel Saligny” Banloc. Lucrările simpozionului au fost moderate de prof. Ecaterina Chiu, de la Școala Gimnazială din Banloc. Obiectivul general al acestei manifestări culturale și științifice a fost apropierea dascălilor și a copiilor de credința, cultura și adevăratele valori identitare specifice neamului românesc.
Simpozionul „Sfântul Iosif cel Nou - ocrotitorul Țării Banatului”, cu tema „Icoana ca mărturisire” de la Mănăstirea Partoș face parte din seria manifestărilor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.
Tot în această zi, la Căminul Cultural din localitate, a fost organizat și un atelier de pictură, în cadrul căruia peste 40 de elevi de la școlile din Reșița, Deta, Ghilad, Banloc și Timișoara au pictat, sub îndrumare specializată, icoane pe pânză, sticlă și hârtie. După evaluarea lucrărilor, a avut loc festivitatea de premiere a micilor iconari. Elevii participanți care au obținut locurile I, II și III au fost premiați, în plen, de către prof. Daniela Buzatu, inspector pentru disciplina religie la ISJ Timiș.
„Biserica, încă de la început, s-a străduit să deschidă un spațiu de dialog cu ceea ce, în general, numim cultură, pe care a asumat-o, a îngrijit-o, oferindu-i Duh. Pe lângă faptul că este un reper duhovnicesc important, Mănăstirea Partoș este și un spațiu al întâlnirii și al culturii. Comunitatea constituită în jurul mănăstirii și familia spirituală de aici au crescut de la an la an, iar necesitatea de comunicare și împărtășire a darului primit, manifestarea individualității prin intermediul artei s-a transformat în eveniment artistic și în participare comună la receptarea acestora”, a menționat părintele Varlaam Almăjanu.