„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale la Timişoara
În orașul de pe Bega există o frumoasă tradiție, pe care instituțiile de cultură au permanentizat-o în fiecare an, ca de ziua nașterii poetului, prozatorului și dramaturgului Mihai Eminescu, 15 ianuarie, dată în care se celebrează și Ziua Culturii Naționale, să fie organizate o serie de activități culturale de înaltă ținută calitativă, prin care, pe de-o parte, se va evoca viața „Luceafărului” poeziei românești, iar, pe de altă parte, se va reflecta asupra culturii române, dar și asupra esenței românismului din sufletul fiecăruia.
La începutul fiecărui an, ziua de 15 ianuarie constituie o zi de mare sărbătoare pentru poporul român, întrucât marele poet Mihai Eminescu este evocat și omagiat în toate orașele țării noastre și nu numai, fiind organizate în cinstea acestuia mai multe evenimente cultural-artistice, menite să pună în evidență monumentala sa contribuție la dezvoltarea limbii și culturii românești. Nu întâmplător, în România, conform Legii nr. 238/7 decembrie 2010, adoptată de Parlamentul României și publicată în „Monitorul Oficial” nr. 831 din 13 decembrie 2010, data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului, este declarată și Ziua Culturii Naționale. Conform art. 2 din această lege, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.
Spectacolul „Eminescu”
La 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, dar și pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național din Timișoara propune două spectacole care, fiecare în felul său, creionează harta unui destin: destinul unui om care, prin arta sa, ne-a călăuzit pe drumul propriei noastre culturi și al propriei noastre limbi.
Astfel, astăzi, 15 ianuarie, începând cu ora 19:00, Teatrul Național în colaborare cu Opera Națională Română din Timișoara prezintă în Sala Mare, pentru iubitorii de poezie eminesciană, un spectacol inedit, intitulat „Eminescu”. Spectacolul, o colaborare a celor două instituții de cultură din Timișoara, este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia și urmărește parcursul biografic și artistic al poetului prin celebrele sale cuvinte, ca și prin cele ale contemporanilor și urmașilor care i-au transformat opera și viața în istorie. Îşi vor da concursul actorii teatrului, soliştii şi Corul Operei Timişoara. Astfel, distribuția îi va reuni pe actorii: Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Alina Ilea, Călin Stanciu jr, Mălina Petre, Romeo Ioan, Lauda Avarvari şi Danila Bostan, Cătălin Ursu. Acestora li se vor alătura soprana Narcisa Brumar, soprana Lăcrimioara Cristescu și mezzosoprana Gabriella Varvari. La pian vor fi: Angela Balici, Dragoş Zaharescu şi Rareş Păltineanu.
Spectacolul „Eminul meu iubit”
În zilele de duminică și luni (14 și 15 ianuarie), începând de la ora 19:00, la Studio „Utu Strugari” este programat spectacolul semnat de Sabin Popescu, intitulat „Eminul meu iubit”, pe un scenariu care are la bază corespondența dintre poet și Veronica Micle, în interpretarea actorilor Iuliana Toanca-Craescu și Eugen Pădureanu.
Filiala Timișoara a Academiei Române și manifestarea cultural-artistică „Cultura Banatului și unitatea națională”
În ziua de miercuri, 17 ianuarie, filiala Timișoara a Academiei Române, împreună cu Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, organizează, legat de Ziua Culturii Naționale, o manifestare cultural-artistică, sub genericul „Cultura Banatului și unitatea națională”. Evenimentul va avea loc în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, situată pe Bd. Mihai Viteazul nr. 24, și va fi deschis de acad. Păun Ion Otiman, președintele filialei, ce va susține referatul „Cultura Banatului, între paradox și baroc”.
La acest eveniment va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care va susține referatul „Banatul, în contextul internațional al Marii Uniri”. Nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, va susține referatul „Nume și personalități ale Unirii în Banatul de ieri și de azi”.
Programul acestei manifestări cuprinde și vizionarea filmului documentar „La Oravița, lumina Eminescu”, realizat de Vasile Bogdan, TVR Timișoara. De asemenea, Corul „Armonii” al Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, dirijat de Claudia Crețiu, va susține un program artistic.