„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Mii de bănățeni în marș pentru viață
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și la Arad s-a desfășurat în după-amiaza zilei de 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, Marșul pentru viață.
Anul acesta, Marșul pentru viață s-a desfășurat în peste 285 de localități din România și Republica Moldova, sub genericul „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!”. În Arad, organizarea din acest an a aparţinut Asociaţiei Filantropia Arad și Asociaţiei IKON. Marșul de anul acesta s-a desfășurat, pentru a doua oară, cu implicarea deosebită a preoților, și în alte 10 orașe din eparhie, unde au avut loc activități pro-vita asemănătoare: Chişineu Criş, Curtici, Pecica, Sântana, Ineu, Lipova, Pâncota, Săvârşin, Sebiş, Gurahonţ.
În Arad, aproape 1.000 de credincioși s-au adunat sâmbătă la ora 13:00 în piaţa Avram Iancu, de unde au plecat într-un marş spre Spitalul Matern (unde există și un cabinet de consiliere pro-vita al Arhiepiscopiei Aradului), iar mai apoi spre Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” de la Podgoria. A existat şi un mic program artistic înainte de plecarea în marş, susţinut de grupuri de copii şi tineri din parohiile arădene: cântece şi poezii creştin-ortodoxe dedicate mamei, neamului şi lui Dumnezeu.
În cadrul marșului s-au putut vedea foarte mulți copii cu icoane în mâini, alături de părinți și de bunici, unii îmbrăcaţi în costume populare. Pe parcursul marșului au fost cântate pricesne specifice Postului Mare, au fost făcute rugăciuni și au fost rostite mai multe îndemnuri de susținere a vieții. Alături de enoriașii lor au stat și majoritatea preoților din comunitățile unde a fost organizat marșul.
Prezent, ca de fiecare dată, în mijlocul copiilor, al părinților, al preoților și al tuturor credincioșilor participanți la marș, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, i-a binecuvântat pe toți participanții și le-a adresat un cuvânt de întărire duhovnicească: „Ați parcurs întregul centru al orașului ca să dovediți că sunteți păstrători ai unor principii valabile pentru toată lumea. Și să nu alunecăm și să ferim și pe alții, care poate nu își dau seama că încalcă unele rânduieli ale oricărei obști. Maica Domnului, în sărbătoarea Bunei Vestiri, s-a arătat ascultătoare față de o poruncă dumnezeiască. Maica Domnului ascultă cuvântul lui Dumnezeu și se supune la ceea ce este Lege divină, ceea ce înseamnă buna rânduială în orice familie. Să avem și noi această conștiință care ne îndatorează cu ascultarea față de glasul conștiinței noastre, față de glasul înaintașilor care au lăsat niște principii, glasul conștiinței în fața poruncilor dumnezeiești și desigur buna rânduială în societatea noastră”.
Marșul pentru viață reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, „o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască pe copilul binecuvântat de Dumnezeu”, conform comunicatului Patriarhiei Române. Biserica Ortodoxă Română binecuvântează şi încurajează adopţia şi îndeamnă parohiile să ajute familiile cu mulţi copii vulnerabile social și, totodată, să susțină educarea tinerei generații în spiritul valorilor familiei creştine tradiţionale şi să apere permanent darul vieţii umane.
Banatul de Munte s-a alăturat Marșului pentru viață
Tot la praznicul Bunei Vestiri s-a desfășurat și la Reșița un marș pentru viață, organizat de Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, Colegiul Național al asistenților sociali, filiala Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, precum și cu Primăria municipiului reședință de județ.
Mii de reșițeni, printre care foarte mulți copii și tineri, au participat la un moment de rugăciune în fața Bisericii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din incinta protopopiatului din Reșița, după care s-a plecat în procesiune pe traseul protopopiat - Parcul Cărășana - Centrul civic - Universitatea „Eftimie Murgu”.
În centrul civic au fost susţinute alocuţiuni din partea organizatorilor, dar şi din partea invitaţilor, având ca mesaj susținerea vieții, familiei și a femeii. Marșul s-a încheiat în curtea universității reșițene, unde au fost susținute referate pentru protejarea mamei și au fost intonate cântece și pricesne închinate familiei și femeii creștine.În acest an au fost foarte mulți copii și tineri de la centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, au participat la marș și preoți din tot județul, profesori de religie, membrii ATOR, oameni de cultură și foarte multe familii cu copii, oameni care susțin viața.