„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Misiune și pastorație în Mitropolia Banatului
În Duminica a 3-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent la întâlnirea anuală a Asociației „Oastea Domnului” din Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Arad-6 Vânători din municipiul Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Pătaș, Protopopiatul Băile Herculane.
Timp de două zile, la Timișoara, a avut loc întrunirea anuală a membrilor Asociaţiei Ortodoxe „Oastea Domnului”, la care au fost prezenți membri din mai multe centre din țară, dar și foarte mulți credincioși bănățeni. Manifestările au debutat sâmbătă, 9 iulie, la Catedrala Mitropolitană, după slujba Vecerniei. La întrunire a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre minunata vindecare a orbului din naștere, dar și despre cei doi corifei ai Apostolilor, Petru și Pavel. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanţilor asociaţiei de la mai multe filiale din ţară, precum Sibiu, Zalău, Suceava, Botoşani, Oradea, Craiova, Caransebeş, apoi au avut loc recitaluri de cântări şi poezii specifice „Oastei Domnului”. Întrunirea a continuat duminică, 10 iulie, la Catedrala Mitropolitană, prin participarea membrilor asociației la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele vicar Ionel Popescu, împreună cu un sobor de preoți ai catedralei, dar și cu preoții coordonatori ai filialelor din țară. La orele amiezii a avut loc Adunarea anuală a membrilor Asociaţiei „Oastea Domnului”, la care a participat și Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Daciei Felix, care a rostit un cuvânt de învățătură referitor la misiunea deosebită a acestei asociații ortodoxe în societatea actuală. Înfiinţată în anul 1923, la iniţiativa preotului Iosif Trifa, ca o mișcare de renaștere spirituală, având ca obiectiv principal lupta contra alcoolismului, dar și contra unui vocabular injurios, `Oastea Domnului” are, în prezent, statutul de asociaţie religioasă ortodoxă, recunoscută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Scopul asociaţiei este încurajarea vieţii religioase creştine, printr-o viaţă duhovnicească intensă, atât individuală, cât şi comunitară, prin organizarea de întruniri periodice, publicarea de materiale ortodoxe destinate publicului larg şi prin diferite alte metode de catehizare. De asemenea, membrii asociaţiei se angajează în diferite proiecte caritative: ajutorarea săracilor, îngrijirea bolnavilor etc.
Slujire arhierească la parohia arădeană din Calea 6 Vânători
În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Arad - 6 Vânători din municipiul Arad. Aici Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să fie prezent în această parohie deoarece, de curând, au fost sărbătoriţi ocrotitorii acestei biserici, la praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţiei Sale a fost pus sub titlul `Creaţie şi providenţă” (cf. citirilor pericopelor duminicii: Rom. 5; Mt. 6), arătând că omul, ca şi încununare a creaţiei, trebuie să conlucreze cu harul lui Dumnezeu. Dumnezeu Însuşi are grijă de creaţia Sa, lucrare pe care o înţelegem prin Pronia sau Providenţa divină. De aceea şi viaţa omenească reprezintă un echilibru al celor spirituale şi materiale, credinciosul dând prioritate lucrării harului divin. Prin jertfa Mântuitorului, credinciosul dobândeşte şi adevărata discernere asupra valorilor vieţii întregii lumi, a subliniat chiriarhul arădean. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioși și pe preotul paroh pentru începerea lucrărilor de reparaţii necesare la sfântul locaş. Preotul paroh Gheorghe Pop, în numele credincioşilor pe care-i păstoreşte, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru slujirea şi binecuvântarea acordată cu acest binecuvântat prilej de bucurie.
Parohia Pătaș în haine de sărbătoare
Biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Pătaș, Protopopiatul Băile Herculane a fost restaurată și înfrumusețată în ultima perioadă, motiv pentru care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în Duminica a 3-a după Rusalii în această parohie pentru a binecuvânta osteneala preotului și a credincioșilor. La orele dimineții ierarhul a resfințit sfântul locaș, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Adrian Staicu. De asemenea, Preasfințitul Lucian a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Martin Valușescu, iar celor care s-au implicat la lucrările sfântului locaș, ierarhul le-a oferit Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. La sfânta slujbă pe lângă numărul mare de credincioși s-au aflat și autoritățile locale, precum și foarte mulți copii și tineri, îmbrăcați în costume populare specifice zonei Văii Almăjului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Astăzi am binecuvântat toate lucrările efectuate de părintele paroh, în colaborare și conlucrare cu vrednicii credincioși care se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu din Valea Almăjului. Așadar, plecăm cu o mare bucurie în suflet pentru că am văzut aici o biserică frumoasă, curată, pregătită și, bineînțeles, am văzut un păstor de suflete și o turmă cuvântătoare, dornici să împlinească pe mai departe cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă». Preotul și credincioșii din această parohie au înțeles pe deplin aceste cuvinte și au căutat mai întâi să pregătească Casa lui Dumnezeu, să o gătească ca pe o mireasă și după aceea s-au îngrijit de celelalte problemele cotidiene”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Parohia Pătaș a avut o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, amintită în anul 1755. Biserica actuală a fost construită între anii 1807 și 1812, în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperișul fiind din țiglă. A fost pictată în anul 1840 de D. Turcu, iar restaurarea picturii s-a efectuat între anii 2001-2002 de către pictorul Doru Nițuleac din Hațeg. La 20 iulie 1912, biserica a fost târnosită de Episcopul Elie Miron Cristea. (Protos. dr. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Răzvan Fibișan)