„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Mitropolitul Banatului a împlinit 65 de ani
Pe data de 14 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a împlinit vârsta de 65 de ani. Cu acest prilej, membrii Permanenței Consiliului eparhial, protopopii eparhiei, clericii Catedralei Mitropolitane din Timișoara și colaboratorii Centrului eparhial au adresat Părintelui Mitropolit Ioan alese felicitări și simțăminte de prețuire, de dragoste filială, precum și sincere urări de sănătate, putere de muncă și ajutor de la Bunul Dumnezeu în nobila misiune de arhipăstor al clericilor, monahilor și credincioșilor bănățeni.
Cuvântul de felicitare pentru Întâistătătorul Banatului a fost rostit de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, care a apreciat implicarea cu „timp și fără timp” a chiriarhului în slujirea credincioșilor bănățeni.
„Aniversarea de astăzi este un moment binecuvântat și emoționant, atât pentru Înaltpreasfinția Voastră, cât și pentru noi, fiii și fiicele duhovnicești ai Înaltpreasfinției Voastre. Toți cei care suntem astăzi aici, clerici de la Centrul eparhial și de la Catedrala Mitropolitană, de la oficiile protopopești și angajați ai Tipografiei eparhiale, vă adresăm, acum, din tot sufletul, un sincer și ales cuvânt de felicitare, împreună cu urarea ca Bunul Dumnezeu să vă ajute a sluji, cu cuvioșie, în toate zilele vieții și să vă învrednicească a spori în viață, în credință și în înțelegerea cea duhovnicească, așa cum ne rugăm la fiecare Sfântă Liturghie. Precum Apostolul Filip, pe care îl pomenim astăzi, așa ați fost chemat și Înaltpreasfinția Voastră la înalta treaptă a arhieriei, <lucru mare și înfricoșător chiar pentru puterile îngerești, propovăduind, ‘cu timp și fără timp’, cuvântul cel credincios al învățăturii» (Tit 1, 9). Noi, cei de aici, împreună cu preoții, monahii și credincioșii eparhiei, pe care cu vrednicie ne arhipăstoriți, vă asigurăm de dragostea și de prețuirea noastră și vă mulțumim pentru purtarea de grijă arătată tuturor, dar și pentru pilduitoarea implicare în rezolvarea problemelor cetății. Prin strădaniile Înaltpreasfinției Voastre, au fost identificate soluții, inclusiv de natură financiară, necesare sistemului medical și celui de învățământ universitar, dar și activităților filantropice, fapt ce a adus și aduce beneficii de imagine Bisericii noastre. De aceea, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, vă rugăm să primiți din partea noastră, pe lângă aceste frumoase buchete de flori, și un toiag arhieresc, ca semn al autorității ierarhice și al păstorului cel bun, ca să ne conduceți la pășunea cea adevărată și la mântuirea sufletelor noastre. Întru mulți și binecuvântați ani, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit!”, a subliniat părintele vicar Ionel Popescu.
La ceas aniversar, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oferit o recepție la Reședința mitropolitană pentru toți colaboratorii Înaltpreasfinției Sale și a mulțumit pentru frumoasele urări de sănătate, încredințându-i de toată dragostea și prețuirea sa părintească.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în 1990 Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales ca întâistătător al nou-înfiinţatei episcopii, cu sediul la Miercurea Ciuc. La 16 decembrie 2014, Înaltpreasfinția Sa a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. Întronizarea a avut loc la 28 decembrie 2014 în Catedrala Mitropolitană din Timişoara și a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod.