„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Momente artistice și culturale dedicate Zilei județului Timiș
Joi, 28 iulie, s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua județului Timiș. Consiliul Județean Timiș a marcat acest eveniment cu momente artistice și culturale deosebite.
Evenimentele dedicate zilei judeţului au debutat cu un spectacol al Fanfarei „Pro Amiciția”. În continuare, reprezentanți ai autorităților locale au ţinut alocuţiuni: Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș, Mircea Băcală, prefect al Județului Timiș, Nicolae Robu, primarul Timișoarei. Din partea Centrului eparhial a fost prezent părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Evenimentele dedicate Zilei județului Timiș au continuat în Palatul Administrativ din Timișoara, unde s-au organizat mai multe vernisaje ale unor expoziții de artă tematice: la parter s-a organizat o expoziție de heraldică și monografie bănățeană; la etajul 1 a avut loc o expoziție a Arhivelor Naționale, documente vechi ale județului Timiș și blazoane nobiliare; iar la etajul 2 s-a amenajat expoziția „Timișul în imagini”. De asemenea, în holul sălii multifuncționale au fost organizate demonstrații de olărit și sculptură în lemn, o expoziție de etnografie și o expoziție de caricatură a maestrului Ștefan Popa Popa’s.
Evenimentele dedicate zilei județului s-au încheiat cu Ansamblul Profesionist „Banatul”, care a susținut, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean, un spectacol de muzică populară şi de dansuri din Banat. Spectacolul a cuprins câteva suite de orchestră, dirijor Sebastian Roşca, și suite de dansuri, în coregrafia maeştrilor Nicolae şi Brânduşa Stănescu. De asemenea, au fost invitați și soliștii vocali Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă şi Carmen Bucoviceanu.
Celebrarea Zilei județului Timiș a fost decisă prin Hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 41 din 25 februarie 2016. Data de 28 iulie 1919 reprezintă ziua când a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş. Atunci, Valeriu Braniște - în calitate de șef de resort al consiliului dirigent, un organism care pe o perioadă limitată a condus Transilvania și Banatul - l-a instalat în funcţia de prefect pe dr. Aurel Cosma, care a preluat administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.