„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Muzeul din Caransebeș – Masă rotundă de Centenar
La Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a desfășurat luni, 12 august, o manifestare prilejuită de împlinirea celor 100 de ani trecuți de la instaurarea administrației românești în Banat, vara anului 1919. Evenimentul a debutat cu o slujbă de parastas oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, pentru eroii ce au luptat ca acest ideal al bănățenilor de acum 100 de ani să se înfăptuiască.
În continuare au fost susținute prelegeri de către mai mulți cercetători, profesori și istorici din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad. A fost susținută o comunicare și din partea Episcopiei Caransebeșului de către părintele consilier Casian Rușeț, care a avut în vedere felul cum legislația bisericească la începutul secolului 20 s-a uniformizat ca urmare a evenimentelor din urmă cu 100 de ani. „Am considerat că această paralelă între uniformizarea legislației românești, respectiv aceea de dincolo de munți cu legislația până la vremea respectivă maghiară, acest tip de uniformizare și cu administrația bisericească reprezintă un bun prilej de a analiza felul în care societatea românească de atunci a metabolizat și la nivelul administrației, Marea Unire, felul în care aceasta s-a reflectat în administrație și în relaționarea socială dintre oameni prin intermediul administrației”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț.
Părintele Casian a mai transmis celor prezenți și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a solicitat ca și pe parcursul următoarelor luni, profesorii, cercetătorii, istoricii să fie preocupați de acest domeniu și să pună în evidență importanța instaurării administrației românești în Banat, ceea ce consemnează și unirea efectivă a Banatului cu țara mamă în anul 1919.
Evenimentul organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş se înscrie în pleiada de manifestări care pun în evidență aniversarea uni secol de la instaurarea administrației românești în Banat.