„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Nașterea Domnului sărbătorită de bănățeni
Mii de credincioși bănățeni au participat de praznicul Nașterii Domnului la Sfânta Liturghie săvârșită în toate catedralele, bisericile și mănăstirile de pe cuprinsul Mitropoliei Banatului. Totodată, aceștia s-au împărtășit cu Sfintele Taine, cinstind, astfel, Nașterea Pruncului Iisus.
Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara a fost, de praznicul Nașterii Domnului, împodobită de prezența miilor de credincioși bănățeni care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La chinonic, maicile de la Reședința mitropolitană au susținut un program de colinde compuse de poetul Radu Gyr. După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre dimensiunea cosmică a Nașterii Pruncului Iisus, precum și despre rolul determinant al Fecioarei Maria în această iconomie dumnezeiască.
„Praznicul de azi are o dimensiune cosmică, pentru că în el se unesc în chip real cerul și pământul. În acest act din istoria mântuirii noastre un rol deosebit l-a avut Fecioara Maria, care s-a făcut scară pe care a coborât la noi, aici, pe pământ, Cel de Sus, Fiul lui Dumnezeu. Cuvintele rostite de Fecioara Maria către Arhanghelul Gavriil: «Fie mie după cuvântul tău!» (Luca 1, 38), au fost cheia prin care Hristos a deschis porțile pământului. Fecioara Maria L-a așteptat pe Împăratul Cerului să intre în lumea noastră, în casa noastră de țărână. Omul, această măreață catedrală pe care o zidise Dumnezeu pe pământ, ajunsese să fie pustiită de păcat. Clopotele ei nu se mai auzeau până la cer. Omul căzuse în adâncul tăcerii, amuțise și nu mai grăia cu Dumnezeu. Sub povara păcatului ascultam doar tăcerea din noi. Omul căzuse în singurătate, deși viața lui nu era făcută din singurătăți în doi, ci din comuniune binecuvântată”, a spus IPS Mitropolit Ioan.
Imediat după slujbă, la Reședința mitropolitană a avut loc recepția oficială, la care au participat reprezentanții cultelor religioase din Banat, ai autorităților locale și județene, personalități ale vieții culturale publice din Timișoara și din țară, academicieni, clerici, profesori universitari, scriitori, reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și membrii Corului Catedralei Mitropolitane care au interpretat mai multe colinde tradiționale românești.
Arad: „Înfiere”
Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad prin Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte: părintele Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, părintele Gheorghe Gogan, părintele Mircea Cricovean, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, arhid. Florin Sirca, inspector de religie în cadrul ISJ Arad, arhid. Claudiu Condurache şi arhid. Alexandru Tiulea. Sute de credincioşi au venit din tot oraşul pentru a se ruga în prima zi de Crăciun şi pentru a primi binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu.
La momentul cuvenit, chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul „Înfiere” (cf. Matei 2; Gal. 4), adică împletire între citirile zilei, cum ar fi istorisirea căutării Pruncului Dumnezeiesc de către magi şi dobândirea înfierii de către creştini, prin Iisus Hristos Domnul, Care S-a întrupat pentru mântuirea lumii. Omul credincios caută mereu calea asemănării cu Dumnezeu, după chipul Căruia a fost creat, icoanele şi imnurile praznicului ajutându-l să o găsească, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Zeci de credincioşi, tineri şi vârstnici, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de diac. Laviniu Morariu.
În seara aceleiași zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la slujba Vecerniei în biserica cu hramul „Naşterea Domnului”, din cartierul Micalaca Veche II. La finalul slujbei, corul parohiei a susţinut un frumos concert de colinde.
Prima zi de Crăciun la Catedrala Veche arădeană
În prima zi a praznicului Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a sute de credincioşi. Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia acestui mare praznic. Preasfinţitul Emilian a spus celor prezenţi că prin cinstirea pe care o aducem Nou Născutului şi Sfintei Familii, Preacuratei Sale Maici şi bătrânului Iosif, ne exprimăm îndatorirea de a merge pe urma lor. Astfel, şi noi asemenea lor va trebui să preţuim familia şi să apărăm viaţa pruncilor. Fără aceasta nu e cu putinţă să ne numim creştini adevăraţi, a mai spus Preasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele diac. Mircea Proteasa, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, a fost hirotesit de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul în treapta de arhidiacon. După aceasta, Preasfinţia Sa a transmis urările cuvenite pentru acest praznic din partea chiriarhului locului şi a Preasfinţiei Sale tuturor celor prezenţi, precum şi celor dragi ai lor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Armonia, dirijat de maestrul Ovidiu Boar.
Caransebeş: „Colindul cel mântuitor”
În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a rugat împreună cu clericii și credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din Reșița și a sfințit troița ridicată în curtea bisericii parohiale, precum și câteva icoane-prăznicare.
La praznicul Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Cu acest prilej ierarhul a sfințit o icoană proschinitar. La final, copiii de la centrul de tineret al parohiei au susținut un concert de colinde.
„Am slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala noastră episcopală și ne-am bucurat foarte mult că la acest minunat praznic catedrala a fost arhiplină, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au fost prezenți numeroși copii, care de asemenea s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și după aceea au primit daruri din partea Centrului eparhial. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ne închinăm cu bucurie la acest praznic și alături de magi și de păstori să cântăm și noi colindul cel mântuitor inspirat de cetele îngerești. Ne-am bucurat de prezența oficialităților și de ctitorii care în permanență au grijă să fie alături de noi și la rugăciune, dar și în lucrarea Martei”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
La Sfânta Liturghie, alături de credincioși, au fost prezente și oficialități centrale. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.