„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
O donație de carte valoroasă
Vineri, 16 octombrie, în Aula Magna a Academiei Române, filiala Timișoara, a avut loc ceremonia de donare din partea Editurii Academiei Române a Dicționarului limbii române către Mitropolia Banatului și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Evenimentul a avut loc în cadrul Simpozionului internațional dedicat scriitorului bănățean Sorin Titel, cu prilejul Zilelor Academice timișene.
Acesta a reunit numeroși academicieni, oameni de cultură, artiști și scriitori timișoreni. De asemenea, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, însoțit de consilieri de la Centrul eparhial.În cuvântul adresat cu prilejul primirii celor 19 volume ale Dicționarului limbii române, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit reprezentanților Academiei Române pentru donație, subliniind totodată colaborarea deosebită și rodnică de-a lungul timpului pe tărâm cultural, și nu numai, a celor două instituții, respectiv, Mitropolia Banatului și filiala din Timișoara a Academiei Române. „Academia Română a făcut o donație deosebită bibliotecii noastre mitropolitane, prin dăruirea acestor 19 volume ale Dicționarului limbii române. Acesta va fi pus la dispoziția preoților din cuprinsul eparhiei noastre și a studenților de la Facultatea de Teologie de aici din Timișoara.Cu acest prilej, i-am asigurat pe reprezentanții Academiei Române că limba română va rămâne până la sfârșitul veacurilor în bisericile noastre; noi românii ne vom ruga și vom grăi cu Dumnezeu numai în limba română, acesta va fi răspunsul, respectul și recunoștința față de cei care ne-au dăruit astăzi acest minunat tezaur al graiului nostru românesc”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
O lucrare monumentală finalizată după 110 ani
Organizatorii evenimentului au fost Academia Română, filiala Timișoara, Institutul de studii banatice „Titu Maiorescu” și Societatea enciclopedică a Banatului. Donația de carte din partea Academiei Române a fost realizată la recomandarea acad. Ion-Păun Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, și cu sprijinul acad. Marius Sala, directorul Institutului de Ligvistică al Academiei Române, și al acad. Dumitru Radu Popescu, directorul general al Editurii Academiei Române. „Mă bucur că sunt mesagerul a doi colegi remarcabili, acad. Marius Sala, directorul Institutului de Ligvistică, și, în același timp, al acad. Dumitru Radu Popescu, directorul general al Editurii Academiei Române. Această operă fundamentală a științei și culturii noastre românești înglobează 175.000 de cuvinte și a fost finalizată după mai bine de 110 ani, pornind de la o inițiativă a regelui Carol I. În urmă cu câțiva ani, mai precis în 2010, s-a finalizat și iată, începând de astăzi, se va afla și spre folosința tuturor celor interesați de Biblioteca Mitropoliei Banatului, precum și la colegii români de la Institutul de Cultură din Voivodina”, a menționat acad. Ion-Păun Otiman.