„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
O investiție profitabilă în sufletele tinerei generații
În Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în Episcopia Caransebeșului s-au desfășurat numeroase evenimente în plan educativ, cultural și artistic dedicate copiilor și tinerilor din Caraș-Severin. Educarea și formarea tinerei generații este considerată și în acest an o prioritate pentru Eparhia Banatului Montan.
Într-o lume globalizată și tot mai săracă în valori autentice, caracterizată printr-un sincretism religios și o „cultură a nimicului” care amenință să distrugă generații întregi de acum înainte, se impune tot mai mult întoarcerea, în special a tinerilor, spre cea mai importantă sursă a educației și formării lor: Cuvântul lui Dumnezeu. Această întoarcere însă nu este posibilă fără efortul conjugat al principalilor vectori implicați în formarea tinerilor: Biserica, Școala și Familia. Astfel, având în vedere și faptul că pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române anul 2016 a fost Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în Episcopia Caransebeșului s-au desfășurat numeroase evenimente în plan educativ, cultural și artistic dedicate copiilor și tinerilor din Caraș-Severin.
Centrele de tineret – o „investiție profitabilă” a Bisericii
Din dorința permanentizării și a sistematizării lucrului cu copiii și tinerii la nivelul parohiilor, începând cu anul 2012, în eparhia noastră s-au înființat mai multe centre de tineret, coordonate de preoți și profesori voluntari, dornici să se implice în educarea și formarea tinerei generații. Astfel, Centrul de tineret al Bisericii este locul în care copiii și tinerii vin cu bucurie și descoperă lucruri noi, pe care oameni devotați în slujirea aproapelui - preoți, profesori, psihologi, asistenți sociali, artiști plastici ș.a. - le împărtășesc cu multă generozitate și dăruire. Aici descoperă că lumea poate fi mai bună dacă trăiești după voia lui Dumnezeu și tot aici învață să cunoască și să se cunoască în contextul iubirii aproapelui. Tot aici descoperă că prietenia, cinstea, demnitatea, respectul și iertarea nu sunt simple concepte sau cuvinte frumoase, ci ele definesc omul frumos – acel tânăr entuziast, dornic să-și trăiască tinerețea curat, fără compromisuri împovărătoare.
Centrul de tineret devine, astfel, pentru Biserica noastră un instrument cu eficiență dovedită deja în pastorația tinerilor, parte a unei strategii misionare concrete și actuale, axată pe nevoile reale ale tinerilor și ancorată în realitățile lumii contemporane. Este răspunsul Bisericii noastre la cerința tot mai acută de implicare în „viața cetății”, este modul în care preoții noștri pot împlini constant slujirea învățătorească și de îndrumare a celor pe care îi păstoresc. Putem, deci, spune, fără teama de a greși, că centrele de tineret din Episcopia Caransebeșului sunt o „investiție profitabilă a Bisericii”, investiție atât de necesară în contextul crizei morale și spirituale a lumii de azi. O investiție nu în ziduri și edificii trecătoare, ci o investiție în suflete curate și mai ales pentru veșnicie. Iar rezultatele acestei investiții nu întârzie să apară, pentru că în Caraș-Severin – un județ cu multe probleme sociale – crește o generație tânără, o „generație a bucuriei” dătătoare de speranță pentru noi toți. Iar cele 20 de centre de tineret existente la ora actuală în toate orașele județului, precum și în comunele mai mari (Bozovici, Berzovia, Teregova, Cornereva) stau mărturie vie în acest sens.
Mai mult decât atât, în vara anului 2016, ca o continuare firească a activității din centrele de tineret și ca urmarea a dorinței tinerilor noștri, la nivelul județului a luat ființă Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care reunește aproximativ 200 de tineri din tot județul Caraș-Severin. Prin activități filantropice, culturale sau catehetice, ori prin excursii și pelerinaje tematice, tinerii din ATOR Banatul de Munte doresc să arate tuturor că știu să-și trăiască tinerețea frumos și curat, în iubire și respect față de valorile Bisericii și ale neamului românesc. Prezenți la Alba-Iulia, la 1 Decembrie 2016, cei 100 de tineri din Caraș-Severin au purtat cu ei steaguri tricolore, portul popular și cântecul tradițional din Banatul de Munte, într-o impresionantă mărturie a unei tinereți trăite după alte repere.
Tabere, școli de vară, excursii și pelerinaje oferite gratuit copiilor și tinerilor
Programul de tabere, școli de vară, excursii și pelerinaje oferite gratuit a constituit anul trecut scopul recompensării celor mai activi copii și tineri din județ, pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul centrelor de tineret. De taberele și școlile de vară organizate de Episcopia Caransebeșului – „Credință și artă pentru toți” (Izvorul Mureșului, februarie 2016 și Coronini, august 2016), „Credința altfel” (iulie 2016), au beneficiat și în anul 2016 aproximativ o sută de copii și tineri din județ. Lor li s-au adăugat alte câteva sute, care au beneficiat de programul „Tineri pelerini în Banatul de Munte”, în cadrul căruia, pe parcursul vacanței de vară, au fost vizitate mai multe obiective turistice și mănăstiri din Caraș-Severin. Un moment important l-a constituit participarea a 50 de tineri merituoși din eparhia noastră la cel mai important eveniment dedicat tinerilor – Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO 2016), desfășurată la București în perioada 4-7 septembrie 2016. Merită, de asemenea, amintite, în acest context, și alte evenimente dedicate tinerilor: Zilele Tineretului Ortodox în Episcopia Caransebeșului, conferințele duhovnicești cu diverși invitați, procesiunile cu sfintele icoane, seminarii și simpozioane dedicate tinerilor, sau campania „Oameni de azi pentru oameni de mâine”, desfășurată în licee, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.
Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectele educative adresate copiilor și tinerilor vor continua și în anul 2017, avându-se în vedere, în acest sens, extinderea rețelei centrelor de tineret, continuarea programului de tabere și excursii, precum și organizarea unor evenimente de mai mare amploare dedicate tinerilor în vara acestui an.