„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
O nouă promoție de studenți teologi
Studenţii şi elevii seminarişti de la instituţiile de învăţământ teologic din Episcopia Caransebeşului au avut luni, 30 mai, festivităţile de absolvire a studiilor. Manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, de către un sobor de preoți și diaconi, format din profesori, masteranzi și studenți ai instituției de învățământ, protos fiind arhimandritul Constantin Timiș, vicar eparhial.
La slujbă au fost prezenți elevii și studenții teologi, conducerea celor două instituții de învățământ teologic, conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, dar şi numeroși credincioși. După slujirea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Sala de Festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial, s-a desfășurat cursul festiv pentru promoţia 2016. După cuvintele de salut, felicitare și încurajare ale reprezentanților universităţii reşiţene, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a susținut prelegerea festivă, legată de tema „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, în prezența profesorilor, masteranzilor, studenților teologi și a elevilor seminariști.
„Trecutul cultural şi şcolar al Episcopiei Caransebeșului în perioada ei veche de existenţă (1865-1949) se constituie pentru contemporani ca model în sprijinul educaţiei tinerilor de astăzi. Susținerea şcolilor confesionale în vremuri cu legislaţie ostilă s-a făcut prin jertfa ierarhilor, preoţilor şi a comunităţilor parohiale. În zilele noastre, când se încearcă o destabilizare a învăţământului religios, soluţia ne este oferită de paradigmele trecutului. Iar acestea ne îndeamnă să ne jertfim pentru Biserică şi pentru educaţia religioasă a copiilor şi a tinerilor noştri”, a arătat părintele consilier Daniel Alic.
În finalul manifestării, studenţii absolvenți au „predat cheia” colegilor lor mai mici şi au primit diplome, oferind la rându-le cadrelor didactice flori. Și elevii clasei a XI-a, au primit din partea colegilor care vor absolvi anul acesta cheia Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Această frumoasă şi veche tradiţie este şi un gest simbolic prin care se face referire la continuitatea învăţământului teologic pe meleaguri bănăţene, continuitate neîntreruptă vreme de 150 de ani.