„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
O seară binecuvântată în Lugoj
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj a găzduit zilele trecute un concert extraordinar de colinde susținut de Corala „Filaret Barbu” a Protopopiatului Ortodox Român din Lugoj, condusă de pr. Cristian Cerbu. Invitatul special al evenimentului a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a adresat zecilor de credincioși prezenți un cuvânt de învățătură referitor la marele praznic al Nașterii Domnului.
Locașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru lugojenii veniți în număr mare la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Ortodox Român din Lugoj și pentru a se împărtăși din cuvântul duhovnicesc al chiriarhului lor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Între oficialitățile prezente la eveniment s-au numărat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, și Francisc Boldea, primarul Lugojului.
„Colindul, «Biblia neamului nostru românesc»”
În cuvântul adresat celor prezenți, Mitropolitul Banatului a vorbit despre semnificația și importanța colindelor în cultul și viața Bisericii, subliniind caracterul evanghelic al acestora dat de bogăția și frumusețea învățăturilor pe care le propovăduiesc. De asemenea, chiriarhul a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Domnului ca praznic al iubirii dumnezeiești revărsate peste toți oamenii prin venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. „Colindul este «Biblia neamului nostru românesc». Noi nu am învățat a colinda de la un popor din dreapta sau din stânga noastră, noi, românii, am învățat a colinda de la îngeri. Îngerii au fost cele dintâi făpturi create de Dumnezeu care I-au colindat Pruncului Iisus, cântând: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace și între oameni bună-voire». Colindele cântate din strămoși de credincioșii noștri cuprind întreaga învățătură de credință a Bisericii, prin ele fiind transmisă lucrarea mântuitoare săvârșită de Domnul nostru Iisus Hristos și relatată în paginile Sfintelor Evanghelii. Așadar, dacă vreodată s-ar pierde toate scrierile scripturistice, poporul român ar putea propovădui pe mai departe învățătura creștină prin intermediul acestor cântări”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
În finalul concertului, pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și tuturor invitaților pentru prezența la acest eveniment deosebit pentru comunitatea creștină din Lugoj. „Credem că toți cei care au fost prezenți în această seară la concertul de colinde susținut de corala Protopopiatului Lugoj au avut parte de o bucurie aleasă, mai ales că în mijlocul nostru s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Mesajul colindelor a fost întărit astfel de cuvântul duhovnicesc al ierarhului nostru, care ne-a vorbit despre sărbătoarea cea mare a Nașterii Domnului, purtându-ne tainic pe calea Betleemului în acordul colindelor noastre strămoșești”, a menționat pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.