„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Oaspeți germani în Mitropolia Banatului
Zilele trecute, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a primit, la Reședința mitropolitană, o delegație a Bisericii Evanghelice din Germania, condusă de Matthias Hartmann, rector al Fundației filantropice Diakonia din Neuendettelsau.
Rectorul Fundației filantropice Diakonia din Neuendettelsau împreună cu părintele Lucian Boloș, preot ortodox, referent în cadrul Diakoniei Neuendettelsau, Thorsten Walter, director al Institutului European Socarenet, Martin Michel, președinte al Asociației Evanghelice Misiunea Urbană din Karlsruhe și Wolfgang Betting, referent al Asociației Evanghelice Misiune Urbană din Karlsruhe, au venit la Timișoara pentru concretizarea unor noi colaborări în domeniul social-filantropic, atât cu instituții publice și de cult din oraș, cât și pentru continuarea parteneriatului dintre Arhiepiscopia Timișoarei și Fundația Diakonia din Bavaria. Acest parteneriat a fost reînnoit în 2004, atunci când s-a fundamentat o rețea de instituții cu caracter social a Bisericilor creștine din Europa. De altfel, Timișoara este înfrățită cu orașul Karlsruhe din Germania, aspect ce întărește voința Bisericilor de a contribui la binele comunităților românești. Totodată, delegația s-a întâlnit cu viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, și cu prof. Marius Raica, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes comun la nivel european, precum prezența migranților și provocările ridicate, însă și modalitatea de asistență acordată vârstnicilor și copiilor aflați în situația de a abandona școala. Deși Timișoara a fost în centrul preocupărilor, totuși nu au fost uitate nici comunitățile rurale din Eparhia Timișoarei, care se confruntă tot mai des cu fenomenul îmbătrânirii populației. S-a luat în vedere necesitatea unei asistențe socio-medicale la domiciliu, acolo unde se poate, și mai puțin deplasarea către unități medicale specializate. S-a ajuns la concluzia că unitățile medicale ambulatorii pot fi soluția pentru parohiile aflate la distanțe mari față de orașele care dispun de instituții medicale. Totodată, pe agenda discuțiilor purtate cu prilejul acestei întâlniri a fost și un proiect educațional, ce include organizarea unor conferințe internaționale pe teme teologice atât la Timișoara, cât și în Neuendettelsau.
Agenda de lucru a delegației a inclus deplasarea la Așezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Checea, precum și la noul Complex de servicii din Checea, ce va avea și o componentă sociomedicală. Aici, delegația, condusă de pr. Cristian Pavel, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost întâmpinată de pr. Gheorghe Cucu, parohul bisericii din localitate, care a făcut o scurtă prezentare a așezământului.
Fundația Diakonia din Neuendettelsau deține 30 de școli, în care frecventează peste 4100 de elevi, și peste 200 de așezăminte sociale, unde sunt îngrijite aproximativ 80.000 de persoane. Totodată, sprijină patru spitale și două centre de îngrijire medicală. În prezent, la această fundație din Bavaria, 7.000 de bărbați și femei și-au găsit locuri sigure de muncă.