„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Ocrotitorul Banatului, prăznuit la el acasă
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost prăznuită anul acesta într-un mod deosebit, acasă la Ocrotitorul Banatului, la Mănăstirea Partoș, locul unde a trăit în post și rugăciune sfântul ierarh bănățean în ultimii ani ai vieții sale pământești.
Pelerinajul de la Mănăstirea Timișeni-Șag la cea a Partoșului a unui grup mare de credincioși a fost una din realizările deosebite din acest an prin care a fost sărbătorit hramul mănăstirii de la Partoș prilejuit de sărbătorile Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Iosif cel Nou - 14 și 15 septembrie.
Pelerinii au plecat spre Partoș în zorii zilei de duminică, 13 septembrie, din fața bisericii mari a Mănăstirii Timișeni, după un moment de rugăciune la finalul căreia au primit binecuvântarea părintelui Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei. Ei au purtat pe tot parcursul drumului crucea procesională și icoana Sfântului Iosif și au împărțit credincioșilor întâlniți pe cale iconițe cu acesta. Au ajuns la Partoș după 13 ore, fiind întâmpinați la ieșirea din Banloc de starețul mănăstirii, care le-a citit din Sfânta Evanghelie, le-a dat spre închinare racla cu fragmente din moaștele sfântului, care se păstrează în sfânta mănăstire, și a parcurs împreună cu ei ultima parte a drumului. La intrarea în localitatea care înconjoară mănăstirea, ei au fost întâmpinați de către toți credincioșii de aici cu pâine și sare și prapori în mâini. Părintele exarh, care s-a aflat în fruntea credincioșilor din sat, a adresat pelerinilor un emoționant cuvânt de bun venit, după care toți participanții la acest moment s-au unit într-o unică procesiune care, în intonarea troparului sfântului și în sunetul clopotelor, a înaintat spre mănăstire, a înconjurat bisericile și s-a încheiat în fața Sfântului Altar, unde s-a săvârșit slujba de Te Deum, la finalul căreia toți participanții au petrecut clipe de neuitate rugăciuni la mormântul Sfântului Iosif și au servit cina oferită de obștea mănăstirii.
Mănăstirea Partoșului, veche vatră monahală a Țării Banatului, și-a serbat în zilele care au trecut hramul de peste an prilejuit de sărbătorile Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Iosif cel Nou, respectiv în zilele de 14 și 15 septembrie. Rânduielile sfinte au debutat în seara zilei de duminică, când, cu începere de la ora 18:00, a fost săvârșită la Altarul de vară din incinta mănăstirii, în fața unei mari mulțimi de credincioși, Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți condus de părintele Ioan Prisăcean, protopopul Detei. În continuarea acestui moment, în biserica mare a fost oficiată slujba Vecerniei mari pentru praznicul Înălțarea Sfintei Cruci de către părintele arhimandrit Simeon Stana, însoțit de mai mulți slujitori, între care pr. Marius Florescu, de la Centrul eparhial, și ierom. Varlaam Almăjanu, starețul mănăstirii. La începuturile serii, soborul tuturor slujitorilor, înconjurat de toți credincioșii prezenți, a întâmpinat cu lumânări în mâini și în sunet de clopote pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care prin prezența sa a dorit să cinstească sărbătoarea din acest an a „Casei Sfântului Iosif”. Însoțit de dragostea și cântul credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa s-a închinat pe rând în cele două biserici și apoi la mormântul sfântului, după care a fost condus la Altarul de vară unde, sub protia sa, a fost săvârșită rânduiala Litiei, la finalul căreia a ținut în fața credincioșilor un emoționant cuvânt de învățătură. În cadrul acestuia a fost elogiată, în cuvinte foarte sensibile, personalitatea Sfântului nostru Ierarh ocrotitor Iosif cel Nou. A vorbit, de asemenea, despre semnificația sărbătorii Crucii și despre noul proiect de corp de chilii și trapeză care în curând începe a fi edificat la Partoș, invitând pe toți să se implice în a sprijini aceste demersuri și întreaga lucrare a mănăstirii. Părintele Mitropolit a binecuvântat apoi credincioșii și, împreună cu toți slujitorii și oaspeții, a luat parte la agapa oferită cu bucurie de obștea mănăstirii. De asemenea, toți pelerinii au putut servi cina într-un spațiu anume amenajat în proximitatea celor două biserici, masă pusă la dispoziția credincioșilor prin bunăvoința Primăriei și a Consiliului local Banloc. „Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan la sărbătoarea mănăstirii, cea de a doua aici după instalarea sa în tronul mitropolitan al Banatului - prima fiind în chiar prima zi a slujirii sale la Timișoara, a fost o adevărată binecuvântare atât pentru viețuitorii mănăstirii și locuitorii satului, cât și pentru marea familie duhovnicească adunată în ultimii ani în jurul altarului de la Partoș. Prezența și cuvântul său i-au întărit pe toți în credință, trezind în inimile tuturor dorința de a trăi tot mai profund legătura nemijlocită cu Dumnezeu și cu Sfântul Iosif, precum și dragostea frățească”, a menționat părintele stareț Varlaam Almăjanu.
Liturghie solemnă în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif
În cursul nopții a fost săvârșită Privegherea de noapte, iar dimineața, după rânduiala Sfințirii apei, Sfânta Liturghie de către mai mulți clerici de la Centrul eparhial, de către protopopul Detei și preoți din zonă. Seara, de la ora 18:00 a fost oficiată Privegherea pentru pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, iar în ziua sărbătorii sale, Sfânta Liturghie, de către un sobor de preoți condus de părintele exarh Simeon Stana, care a și ținut cuvântul de învățătură al acestei binecuvântate zile. Sărbătoarea a fost înfrumusețată de prezența unei mari mulțimi de credincioși, care au participat la săvârșirea celor sfinte îmbrăcați fiind în frumosul port popular. Sărbătoarea s-a încheiat prin procesiunea cu icoana și racla cu părticele din moaștele sfântului care se păstrează în mănăstirea noastră. Pe străzile satului și în jurul bisericilor, în sunetul clopotelor și acompaniați de cânturile Fanfarei armatei din Timișoara, prezentă la acest eveniment, toți cei prezenți și-au manifestat bucuria participării la praznicul de peste an al Sfântului ocrotitor al Banatului Iosif cel Nou, de la a cărui mutare în veșnicie se vor împlini în anul liturgic în care am intrat 360 de ani. Manifestările de la acest hram sunt primele dintr-o suită de multe alte acțiuni prin care va fi comemorat în acest an în mănăstire acest eveniment.