În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Olimpiadă de religie în Banat
Sâmbătă, 5 martie, a avut loc în Mitropolia Banatului etapa județeană a Olimpiadei de religie, la care au participat elevi din județele Timiș, Arad și Caraș Severin, însoțiți de cadrele didactice abilitate să predea disciplina religie. Cu toate că în această perioadă s-au desfășurat examenele de simulare, un număr de peste 500 de elevi au fost prezenți la acest concurs.
La Şcoala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timişoara a avut loc sâmbătă, 5 martie, etapa judeţeană a Olimpiadei de religie. În acest an, la faza judeţeană s-au înscris peste 200 de elevi din şcolile judeţului Timiş. Evenimentul a debutat în capela Şcolii „Sfânta Maria” cu săvârșirea unei slujbe de mulţumire oficiată de pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei și de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial. La momentul de rugăciune au participat elevi şi profesori, conducerea şcolii şi prof. Daniela Liliana Buzatu, inspector la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. La finalul slujbei, elevii au fost încurajați și felicitați pentru preocuparea lor de a cunoaște învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe. De asemenea, li s-a transmis faptul că, la aceste concursuri, ei au posibilitatea de a-și pune în evidență potențialul lor creativ și de a deveni mărturisitori ai lui Hristos. În continuare, elevii înscriși la olimpiadă au intrat în sălile de clasă, unde au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor de examen.
„Numărul mare de participanți ne oferă o încredere a faptului că se aplică, cu succes, strategia implementată de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș privind diversificarea activităților desfășurate la disciplina religie, atât în cadrul unităților de învățământ, cât și în cadrul comunității”, a precizat Daniela Liliana Buzatu, inspector de religie, ISJ Timiș. Un sprijin major în organizarea și buna desfășurare a Olimpiadei de religie l-a acordat doamna Gica Dumitru, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 „Sfânta Maria”, care a pus la dispoziţia inspectorului școlar şi al elevilor toate resursele şi spaţiile instituţiei de învăţământ necesare.
Olimpiadă și la Arad
Tot sâmbătă, și în Arhiepiscopia Aradului, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de religie, competiție organizată de Inspectoratul Școlar Județean Arad în cooperare cu Arhiepiscopia Aradului. Evenimentul a debutat în sala festivă, unde elevii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a amintit de Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești și a evidențiat faptul că toți concurenții sunt câștigători la acest concurs, prin implicarea și participarea lor sufletească la orele de religie. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a asemănat această pregătire sufletească cu înălțimea muntelui Olimp, care este cel mai înalt munte din Grecia, fiind analog cerului, „plin de lumină”. După încheierea cuvântului, ierarhul a vizitat sălile de clasă unde s-a desfășurat concursul.
La etapa județeană a Olimpiadei de religie ortodoxă au participat aproximativ 200 de concurenți, acestora alăturându-li-se 30 de elevi seminariști, participanți la Olimpiada de religie pentru seminariile și liceele teologice. În aceeași zi a avut loc cuncursul interjudețean pentru elevii care studiază religia în clasele V-VI, sub genericul, „Lăsați copiii să vină la Mine”. Alături de Înaltpreasfinția Sa, la Olimpiada de religie s-au aflat inspectorul de religie al județului Arad, diac. prof. Florin Sirca, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, pr. prof. Pompiliu Gavra și membrii comisiei. Elevii care au obținut premiul I la fiecare clasă s-au calificat la etapa națională a acestui concurs, elevii claselor VII-XII urmează să participe la etapa națională, la Timișoara, în perioada 18-22 aprilie 2016, iar elevii seminariști, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamț, în Săptămâna Luminată.
64 de elevi cărășeni înscriși la competiție
Faza județeană a Olimpiadei de religie s-a desfășurat și în Episcopia Caransebeșului sâmbătă, 5 martie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Concursul a fost organizat la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, și au participat 64 de elevi din tot județul Caraș Severin, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Subiectele date au fost alcătuite în conformitate cu programa de examinare pentru olimpiadă, iar profesorii evaluatori fac parte din corpul didactic al Seminarului Teologic din Caransebeș, împreună cu profesorii metodiști de religie.
„Pentru că anul 2016 a fost declarat în Patriarhia Română ca an omagial al educației religioase a tinerilor, în Episcopia Caransebeșului s-au promovat în mod deosebit activitățile din învățământul teologic și religios. În acest duh se înscrie și organizarea Olimpiadei de religie din anul acesta, care a adunat mai mulți copii de la mai multe școli. Am încercat să conștientizăm tinerii care învață în școlile din Episcopia Caransebeșului că educația religioasă este o educație ce dă valoare persoanei umane”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Cei 64 olimpici pentru această competiție județeană au fost aleși după faza locală, la care au participat 324 de elevi, știut fiind faptul că județul Caraș Severin este penultimul județ privind populația școlară. „Faptul că a participat un număr atât de mare de elevi arată importanța pe care o acordă acești copii, precum și profesorii de religie disciplinei religie. Ca în fiecare an sperăm să avem o participare foarte bună și la faza națională, să venim cu premii și să confirmăm valoarea copiilor noștri și a pregătirii pe care profesorii de religie o desfășoară în unitățile de învățământ”, a arătat părintele profesor Sorin David Oțelariu, inspector pentru disciplina religie - ISJ Caraș Severin. Elevii care au obținut rezultate bune la acest concurs județean vor participa la faza națională care va avea loc la Timișoara în perioada 18-22 aprilie.