„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Olimpiada de religie în Mitropolia Banatului
Aproximativ 700 de elevi din Mitropolia Banatului au participat sâmbătă, 3 martie, la etapa județeană a olimpiadei de religie. Potrivit regulamentelor specifice de organizare și desfășurare a olimpiadelor de religie, elevii din fiecare județ care obţin locul I la fiecare nivel de clasă, având un rezultat de minimum 90 de puncte, se vor califica la etapa națională, care va avea loc anul acesta la Iaşi (pentru clasele VII-XII), respectiv la Baia Mare (pentru elevii seminarişti).
Etapa pe județul Timiș a olimpiadei de religie, desfășurată la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timişoara, a reunit peste 300 de elevi din clasele VII-XII, din 80 de unități de învățământ. Evenimentul a debutat în capela Şcolii „Sfânta Maria” cu săvârșirea unei slujbe de mulţumire de către pr. Nichifor Tănase, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei. La momentul de rugăciune au participat elevi şi profesori, conducerea şcolii şi prof. Daniela Liliana Buzatu, inspector la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Toți elevii participanți au fost încurajați și felicitați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru preocuparea lor de a cunoaște învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe. La finalul competiţiei şcolare, cu sprijinul Parohiei Timişoara-Viile Fabric, toţi elevii participanţi, profesorii însoţitori, profesorii supraveghetori şi corectori au beneficiat de o masă caldă la cantina şcolii.
Arad
Și la Arad s-a desfăşurat etapa judeţeană a olimpiadei de religie petru elevi, liceeni și seminariști, precum şi concursul „Lăsaţi copiii să vină la Mine!” (clasele V-VI). Cei peste 200 de candidaţi au avut parte atât de emoţiile benefice ale unui concurs şcolar, cât şi de bucuria întâlnirii cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Ierarhul i-a binecuvântat pe elevii participanţi şi pe dăscălii care i-au pregătit şi care i-au însoţit la eveniment, subliniind faptul că această ediţie a olimpiadei se desfăşoară în Anul Centenar al Marii Uniri, iar Aradul a avut un rol de frunte în plămădirea idealului naţional, rol pe care Înaltpreasfinţia Sa îl doreşte şi elevilor participanţi în această competiţie. La momentul inaugural au fost prezenți părintele arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc al eparhiei, părintele arhid. Florin Sirca, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, părintele prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului arădean, profesori, elevi şi părinţi ai acestora.
Faza județeană a olimpiadei de religie în Episcopia Caransebeșului
Organizată de Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și instituțiile publice din localitatea Topleț, faza județeană a olimpiadei de religie s-a desfășurat la școala din localitate, reunind 165 de elevi din întreg județul Caraș-Severin.
Evenimentul a debutat cu o rugăciune oficiată de părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, în biserica parohială. „Am dat curs inițiativei profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului pentru a organiza această olimpiadă pe parcursul a două zile și am avut mare bucurie că, la chemarea noastră, atât Centrul eparhial, cât și protopopiatele Episcopiei Caransebeșului au răspuns afirmativ, sprijinind această formă de exprimare a învățăturii de credință prin ora de religie. Credem că, dincolo de desfășurarea unui concurs educațional, avem în vedere și desfășurarea unei activități misionare a Bisericii în societate, iar ora de religie este o exprimare a sa prin profesorii de religie și prin elevii lor, care participă cu atâta bucurie și dăruire la activitățile pe care și noi le sprijinim”, a precizat arhim. Casian Rușeț. Elevii au fost însoțiți de 50 de profesori, care au asigurat bunul mers al competiției. În cursul serii, a avut loc premierea celor care au obținut rezultatele cele mai bune. Premiile au fost înmânate de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Anul acesta, olimpiada de religie s-a desfășurat într-un mod diferit, după examen organizându-se pentru elevii participanți activități socio-educative, o vizită la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova, iar duminică, participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine, scopul olimpiadei fiind atât evaluarea cunoștințelor religioase teoretice, cât și punerea acestora în practică. În urma acestei experiențe, elevii participanți la olimpiada de religie au avut bucuria de a fi în comuniune, pentru două zile, cu alți copii și tineri mărturisitori ai Ortodoxiei, dar și aceea de a fi tineri pelerini în Biserică.