„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Pelerini maramureșeni la Centrul eparhial din Timișoara
Un grup de 32 de pelerini de la Parohia „Sfântul Ilie” din Borșa, Protopopiatul Vișeu, Episcopia Maramureșului și Sătmarului, conduși de părintele paroh Ioan Pop, au poposit în această săptămână la Timișoara, unde s-au închinat în paraclisul mitropolitan din incinta Centrului eparhial, cu hramul „Învierea Domnului”, și la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, aflate în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”.
Pelerinii au fost întâmpinați la Centrul eparhial de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care le-a vorbit despre Sfântul Iosif cel Nou și despre valorile spirituale aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei Timișoarei. „Așa cum credincioșii nostri bănățeni caută mănăstirile maramureșene, iată că și credincioșii din Maramureșul voievodal Îl caută pe Dumnezeu și în părțile Banatului. L-ați căutat pe Sfântul Iosif cel Nou și, astfel, ați fost oaspeții ocrotitorului acestui binecuvântat loc. Pelerinajele sunt folositoare credincioșilor pentru că, din loc în loc, vă întâlniți cu sfinții care au trăit în spațiul nostru românesc; sunteți, așadar, pelerini pe cărarea sfinților și pe acest drum veți găsi câte un duhovnic, câte un părinte, care va pune la suflet un cuvânt de mângâiere duhovnicească, și o biserică de mir ori de mănăstire, unde să vă plecați genunchii întru rugăciune”, a spus Mitropolitul Banatului.
De asemenea, pelerinii maramureșeni au vizitat și colecția de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timișoarei, care se află în subsolul Catedralei Mitropolitane. Grupul de pelerini a pornit la începutul acestei săptămâni într-un itinerar de cinci zile, pentru a descoperi bisericile și sfinții din zona de sud-vest a țării noastre. Pelerinajul reprezintă un mijloc de pastorație în parohie prin care credincioșii, alături de predică și cateheză, dar și alte mijloace de catehizare, Îl descoperă pe Dumnezeu, prin puterea, slava și mila Sa, care sunt necesare fiecărui om angajat responsabil pe calea mântuirii.