„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, la Timişoara
Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Compania de Teatru „Civic Art CvM“ au adus marți, 3 noiembrie, în fața publicului timișorean piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, ce poartă semnătura seniorului dramaturgiei contemporane româneşti Dan Tărchilă. Evenimentul se înscrie în seria de activităţi culturale desfăşurate în cadrul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” în Patriarhia Română.
La spectacol au fost prezenţi preoţi consilieri de la Centrul eparhial şi preoţi din judeţ, dar şi un număr mare de credincioşi, iubitori de Biserică şi cultură, care au primit mesajul de mărturisire a credinţei creştin-ortodoxe şi asumare a istoriei, convingându-se încă o dată că teatrul poate să facă foarte mult în dezvoltarea modalităţii de a comunica astăzi cu istoria. Părintele Ionel Popescu, vicar eparhial prezent la întâlnirea de suflet de la Opera din Timişoara, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan pentru acest eveniment cultural-duhovnicesc. De asemenea, la începutul spectacolului s-a păstrat un moment de reculegere pentru persoanele ce au pierit în flăcările de la clubul Colectiv din Bucureşti. Spectacolul „Întoarcerea zidarului“ îşi trage seva din legenda „Mănăstirea Argeşului“, despre care George Călinescu spunea că este „mitul estetic al poporului român“. „Întoarcerea zidarului”, ne reîntoarce la frumuseţi uitate, reamintindu-ne că actul creaţiei înseamnă rugăciune, smerenie, jertfelnicie, iubire şi iertare.
Nevoia de jertfelnicie și de valori nepieritoare
„Această piesă se inspiră din legenda și istoria Mănăstirii Argeșului, o perlă a spiritualității noastre românești ortodoxe. Am avut bucuria ca în sală să fie în această seară foarte mulți tineri și copii de la multe școli din județ, profesori și preoți, care au participat cu foarte mult interes. Mesajul piesei este mai mult decât mobilizator. În contextul unei societăți românești atât de frământate, cum este cea din zilele noastre, și mai ales în contextul întâmplărilor nefericite de la București, aceasta aduce înaintea tinerilor motivul jertfei, de care trebuie să dăm dovadă în momentele grele prin care trecem, precum și dragostea față de Biserică și de țară. Totodată, ne pune în atenție faptul că suntem datori în această viață să lăsăm ceva ziditor urmașilor noștri, așa cum Sfântul Voievod Neagoe Basarab a procedat, lăsându-ne Mănăstirea Argeșului, un locaș și un așezământ monahal de o frumusețe artistică și duhovnicească aparte”, a precizat pr. vicar Ionel Popescu.
Dramaturgul Dan Tărchilă reuşeşte să demonstreze cu rigurozitate că actul creator presupune dăruire, pasiune şi cu siguranţă o „tainică jertfă”. Meşterul Manole este cel care îl întruchipează pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care prin credinţă şi iubire de Dumnezeu, în dreptate şi smerenie, cinstind amintirea înaintaşilor, a condus poporul dreptcredincios spre multe împliniri duhovniceşti şi artistice, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Argeşului. Textul piesei este un eseu dramatic bine conceput, valoarea acestuia fiind întregită de „formă”, adică de replicile pline de sensuri, scrise într-o frumoasă şi curgătoare limbă română. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului, respectiv Arhiepiscopia Timişoarei, şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara şi actorii Companiei de Teatru „Civic Art CvM” din Bucureşti, Marian Ciripan, Cristina Moldoveanu şi Cristi Dionise.