„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Pomenirea ultimului monarh al României
Miercuri, 5 decembrie 2018, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I al României, atât la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cât și la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, au fost oficiate slujbe de pomenire.
Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. Din sobor au făcut parte: protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, pr. Gheorghe Gogan şi arhid. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
La slujbă au participat cei doi copreşedinţi ai Societăţii „Amicii Regelui Mihai”, domnii Tiberiu Dekany şi Artur Chomiuc, precum și alte zeci de persoane.
„Având în vedere tradiţia Bisericii Ortodoxe de împletire a vieţii bisericeşti cu a ţării, cel pomenit a respectat-o mai ales prin participarea la evenimentele bisericeşti desfăşurate la bisericile însemnate ale ţării, de pildă: sfinţirea Catedralei Mitropolitane din Timişoara; mănăstirile arădene, bisericile din municipiul Arad şi alte localităţi, între care amintim Săvârşinul. Clericii arădeni, credincioşii şi membrii Societăţii „Amicii Regelui Mihai” sunt martorii vizitelor întreprinse de Familia Regală în cuprinsul judeţului şi eparhiei. De fiecare dată, în zonă fiind, mai ales cu prilejul marilor sărbători religioase, a asistat la sfintele slujbe, mai ales la cea din urmă, unde îşi avea castelul regal. Pentru aceasta, în virtutea simţămintelor, am înălţat rugăciuni pentru odihna sufletească a celui pomenit, exprimând încă o dată cuvenitele condoleanţe Familiei Regale”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, condus de domnul prof. Marius-Martin Lăscoiu.
Copreședintele asociației, dl. Tiberiu Dekany, i-a mulțumit chiriarhului, Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru slujba de pomenire și frumoasa evocare a personalității Regelui Mihai al României, preoţilor slujitori, elevilor seminarişti și și-a exprimat recunoștința față de toți participanţii la slujba de pomenire.
Pomenirea ctitorului Catedralei Mitropolitane din Timișoara
Și credincioșii timișoreni i-au adus un omagiu Regelui Mihai I al României, prin participarea la slujba de pomenire, oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de un sobor de preoți și diaconi, la ctitoria Majestății Sale, Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”.
Legătura Regelui Mihai I al României cu Timișoara a fost una foarte strânsă, ultimul monarh al României fiind ctitorul mai multor instituții academice și culturale din urbea de pe Bega. În 1944, în urbea de pe Bega, a fost înființată, prin decret regal, Universitatea de Vest, iar anul următor Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole care, începând cu anul 2013, este singura din țară care îi poartă numele (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara). Tot prin decret regal, Regele Mihai este cel care a contribuit la înființarea mai multor instituții de cultură din Timișoara. Astfel, pe 30 martie 1946, Majestatea Sa Regală a semnat actul de naștere al Operei Naționale Române Timișoara, iar în 1947, pe cel al Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Nu în ultimul rând, fostul suveran al României a fost și ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sub domnia Regelui Mihai I, la 6 octombrie 1946, a fost sfințit monumentalul locaș de cult, fiind la acea vreme cea mai impozantă biserică din țară. Majestatea Sa a luat parte la ceremonia religioasă de târnosire, alături de Preafericitul Părinte Nicodim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii Mitropoliei Ardealului, prim-ministrul Petru Groza și de oficialitățile locale.
După anii 1990, Majestatea Sa a participat de mai multe ori la slujbele de Înviere sau de Crăciun, oficiate în sfântul locaș. Pentru ctitorirea Catedralei Mitropolitane și a instituțiilor culturale și academice din Timișoara, Regelui Mihai i-a fost decernat, în semn de recunoștință, titlul de cetățean de onoare al municipiului, primind, totodată, și distincția Doctor Honoris Causa al celor patru universități de stat.
Regele Mihai a trecut la Domnul în 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani. În data de 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.