„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Praznicul Bunei Vestiri sărbătorit în Banat
De praznicul Bunei Vestiri, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nera din eparhie, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săraca.
Bucurie duhovnicească a trăit obștea monahală de la Mănăstirea Nera duminică, 25 martie. Întrucât anul acesta Duminica a cincea din Postul Mare a coincis cu praznicul Bunei Vestiri, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii. Foarte mulți credincioși au venit la așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană pentru a primi binecuvântare și putere de continuare în urcușul spre Înviere. PS Părinte Episcop Lucian, cu ocazia vizitei pastorale la Mănăstirea Nera, de ziua celui de-al doilea hram, a săvârșit și 6 rasoforii înainte de Sfânta Liturghie.
„Cu mare bucurie am revenit la Mănăstirea Nera, care sporește și din punct de vedere numeric, dar, cel mai important, şi din punct de vedere spiritual. I-am cântat cu toții astăzi imnuri de laudă Maicii Domnului și ne-am alăturat Arhanghelului Gavriil care i-a zis Fecioarei Curate: «Bucură-te, cea plină de dar, Marie, Domnul este cu tine»”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.
Ierarhul a mai atras atenția că fără naștere de prunci, având-o ca model pe Maica Domnului, care a acceptat să-L nască pe Mântuitorul, noi nu ne putem asemăna cu Dumnezeu și nu vom putea dobândi mântuirea. „În toată țara au fost organizate procesiuni în ajunul praznicului Bunei Vestiri. Și noi la Reșița am avut o procesiune pentru viață, deoarece Maica Domnului a dat viață Fiului lui Dumnezeu, este cea care a acceptat ca în pântecele ei să se întrupeze Cuvântul Cel născut din veci, din Tatăl. De aceea la praznicul Bunei Vestiri, de ziua mamelor creștine și de ziua fecioarelor creștine, s-au organizat aceste procesiuni, luând parte foarte mulți tineri, care au strigat rugând societatea postmodernă să înțeleagă că fără naștere de prunci nu putem să dobândim mântuirea și nu ne putem asemăna cu Dumnezeu. O rugăm pe Maica Domnului să ne întărească și pe noi și să ne ajute să sporim întru cele bune și bineînțeles să ne ajute să mergem mai departe pe calea postului și să ne închinăm cu vrednicie Sfintei Învieri a lui Hristos, care este și învierea noastră”.
Sfânta slujbă a fost înfrumusețată la strană de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Aşezământul monahal de la Nera apare la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 80 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune, maicile prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.
Slujire arhierească la Mănăstirea Săraca
Duminică, 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, Mănăstirea Săraca din județul Timiș s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, prin sărbătorirea hramului paraclisului de la această veche vatră monahală timișeană. Slujbele au fost oficiate după rânduiala noastră bisericească; s-a slujit slujba Privegherii, iar în ziua praznicului Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de arhim. Clement Vântu, starețul mănăstirii, din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhim. Matei Buliga, starețul Mănăstrii Dobrești, ieromonahi și preoți de la mănăstirile și parohiile învecinate.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfinția Sa, care a evidențiat importanța acestui mare praznic pentru mântuirea credincioșilor. „Praznicul Bunei Vestiri, adică Vestea cea bună pe care arhanghelul Gavriil o aduce este aceea că Fecioara Maria va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Care este atât pentru Maica Domnului, cât și pentru întreaga umanitate, Dumnezeu adevărat și om deplin adevărat. Aici se împlinește marea taină a creștinătății, prin care Dumnezeu primește trup deplin, pentru a ne ridica pe noi din păcatul în care am căzut. De aceea acest pranzic al Bunei Vestiri trebuie să știm că este rădăcina tuturor praznicelor pe care le parcurgem de-a lungul întregului an bisericesc”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara, condus de arhid. dr. Ion Alexandru-Ardereanu, profesor de muzică bisericească.