„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Praznicul Cincizecimii în Banat
În ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit în Parohia Horia, jud. Arad.
De praznicul Pogorârii Sfântului Duh, numeroși credincioși timișoreni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe Răzvan Emanuel Fibișan, doctor în Teologie, redactor al „Ziarului Lumina” - Ediția de Banat și corespondent TRINITAS TV. Părintele Fibişan va sluji ca diacon la Catedrala Mitropolitană.
Un moment duhovnicesc în cadrul slujbei a fost și buchetul de pricesne oferit credincioșilor de Corul „Sound”, invitat special al Festivalului coral internațional de muzică modernă și contemporană `Vox Mundi”, desfășurat în perioada 24-27 mai la Timișoara.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a evidențiat semnificația praznicului Cincizecimii în contextul Triadologiei creștin-ortodoxe.
La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii au luat la casele lor, ca binecuvântare, ramuri verzi de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh, ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.
Praznicul Rusaliilor la Arad
Duminică, 27 mai 2018, de praznicul Rusaliilor, numeroşi credincioşi arădeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură intitulat „Înnoirea vieții”, chiriarhul s-a referit la Psalmul ales al sărbătorii, care pune în lumină mulțimea darurilor Sfântului Duh, revărsate peste credincioși, aceasta pentru înaintarea continuă în trăirea duhovnicească. `Viața însăși este un dar ceresc care se cere mereu prețuit prin apropierea de Dumnezeu care vine în întâmpinarea strădaniilor omenești. Preamărirea Mântuitorului prin Jertfa Sa are urmare în trimiterea Mângâietorului pentru ucenicii Săi și a tuturor celor care primesc cuvântul și îl fac lucrător prin harul dumnezeiesc. Pogorârea Sfântului Duh este și praznicul întemeierii Bisericii ca Trup tainic al Mântuitorului, din care fac parte creștinii, chezășuind astfel, prin bogăția darurilor sfinte, înnoirea vieții lumii”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat slujba specială a Vecerniei Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.
Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi a Preasfintei Treimi.
Praznicul Cincizecimii la Catedrala Episcopală din Caransebeș
`Mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și cu toții ne-am umplut de Duh Sfânt, mărturisind în comuniune și în unitate de credință un Domn, o credință și un botez”, a precizat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, la praznicul Pogorârii Sfântului Duh. Părintele Episcop a săvârşit la praznicul Cincizecimii Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
La final, Părintele Episcop Lucian a mai spus că „la acest praznic al Cincizecimii plecăm la casele noastre mulțumiți, rugându-L pe Dumnezeu să ne trimită în toată vremea și în tot ceasul pe Duhul Cel Preasfânt și să se pogoare peste noi, să se așeze în sufletele și în inimile noastre. La mulți ani clerului și poporului binecredincios din Eparhia Caransebeșului de ziua Bisericii creștine, căci astăzi s-a întemeiat din punct de vedere istoric Biserica creștină”.
Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată de corul Catedralei Episcopale, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu. În cadrul Vecerniei, chiriarhul a sfinţit, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, spicele de grâu care au fost împărţite, alături de anafură şi iconiţe cu praznicul Rusaliilor, credincioşilor.
În după-amiaza praznicului, Preasfințitul Lucian a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Măru, Protopopiatul Caransebeș, întrucât biserica acestei parohii are hramul Pogorârii Sfântului Duh. Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit o slujbă de Te Deum și a sfințit o icoană ce reprezintă praznicul Cincizecimii. Această icoană este amplasată pe frontispiciul sfântului locaș. De asemenea, Părintele Episcop Lucian, alături de credincioșii din Măru, s-a rugat și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care datează din anul 1520. După sfintele rugăciuni a fost prezentată o suită de dansuri în centrul satului de către copiii și tinerii din localitate.
Hramul Parohiei Horia, judeţul Arad
Duminică, 27 mai, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a fost oaspetele Parohiei Horia, din Protopopiatul Arad, care şi-a serbat hramul bisericii. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a săvârşit într-o atmosferă sărbătorească, în biserica frumos împobobită cu flori şi ramuri de tei.
La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a tâlcuit importanţa sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh şi a lucrării Duhului la nivelul vieţii creştine personale şi comunitare, precum şi în cult şi în creaţie. Preasfințitul Părinte Emilian a împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mulțimea de credincioși, adulţi și copii, care s-au pregătit și au primit dezlegare.
Îndată după otpustul Sfintei Liturghii s-a săvârşit, după rânduială, Vecernia plecării genunchilor. A urmat slujba de hram cu înconjurarea bisericii şi rostirea Evangheliilor şi a ecteniilor îndătinate, după care ierarhul a asistat la un program de dansuri populare susţinut de Ansamblul „Horiana” al elevilor de la Şcoala Gimnazială Horia. La final, Preasfinţitul Părinte Emilian i-a felicitat pe credincioşii prezenţi la acest eveniment şi a împărţit iconiţe copiilor şi dansatorilor.