„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor în Banat
La sărbătoarea Înălțării Domnului, în toate catedralele și bisericile din cuprinsul Mitropoliei Banatului s-a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni pentru eroii și ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă. Fiind și Ziua Eroilor, după oficierea slujbei de pomenire, în orașe, au avut loc ceremonii militare și depuneri de coroane la monumentele dedicate eroilor români.
De praznicul Înălțării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența miilor de credincioși timișoreni, precum și a cadrelor militare din Garnizoana Timișoara. După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru toți eroii și martirii neamului căzuți de-a lungul vremii pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti. La finalul slujbei, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația teologică a praznicului Înălțării Domnului, precum și despre importanța cinstirii eroilor neamului.
În continuare, soborul slujitor împreună cu toți credincioșii prezenți s-au deplasat la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane, unde a avut loc, în prezența oficialităților și a numeroșilor timișoreni, slujba de pomenire pentru eroii căzuți la datorie pe pământ strămoșesc sau departe de țară. La finalul slujbei, au avut loc ceremonii militare și depuneri de coroane din partea Mitropoliei Banatului și a autorităților locale și județene. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Detașamentul de onoare a fost constituit din militari aparținând Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Banat, Batalionului 32 Cercetare-Supraveghere Mircea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Timiș „General Moise Groza” și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră. La ceremonia religios-militară au participat comandanți, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Timișoara, membri ai Asociației Veteranilor de Război „Eftimie Murgu”-Filiala Timiș, membri ai Asociației Județene Timiș a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, veteran ai misiunilor din Afganistan și Irak, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Timișoara și din județul Timiș, elevi și studenți.
Tot în această zi, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, precum şi la Monumentul Eroilor sublocotenent (post-mortem) Ioan Groșaru și sublocotenent (post-mortem) Ioan Lucian Leușten, din incinta cazarmei Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, Monumentul Eroilor români din Primul şi al Doilea Război Mondial şi la monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani şi francezi, au avut loc slujbe de pomenire, urmate de ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori.
Praznicul Înălțării Domnului în Arhiepiscopia Aradului
Joi, 25 mai, cu prilejul praznicului împărătesc Înălţarea Domnului şi a Zilei Eroilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Arad.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Împăratul cerurilor”, arătând, potrivit imnografiei, că „pentru iubirea de oameni pe pământ S-a arătat şi cu oamenii a petrecut...” pentru a-i înălţa pe pământeni la cer prin unirea firii dumnezeieşti cu cea omenească şi totodată prin jertfa mântuitoare, acesteia şi credincioşii trebuind să-i fie părtaşi prin strădaniile spre scopul creaţiei pentru realizarea căruia Dumnezeu Însuşi S-a coborât spre a-i înălţa de la cele materiale la cele spirituale, unindu-se, astfel, cerul şi pământul într-o Împărăţie a lui Dumnezeu. Eroii au dovedit virtuţi ce îi cinstesc înălţându-i în cugetele generaţiilor ca pilde ale dăruirii, sacrificiul de sine înscriindu-se spre binele obştesc cu asigurarea păcii şi progresului, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Tot în acest cadru s-a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Biruinţă prin jertfă pentru libertatea şi binele poporului român”, rostit la Adunarea festivă a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Palatul Cercului Militar Naţional, Bucureşti, 23 mai 2017. Acest mesaj a fost recomandat spre citire în toate parohiile din cuprinsul Eparhiei Aradului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, după slujba oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, a săvârşit slujbe de pomenire la monumentul ridicat în cinstea eroilor revoluției, în fața Palatului Administrativ, la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu, precum şi la cele două monumente, român şi sovietic, din Cimitirul Pomenirea. Chiriarhul Aradului a adresat celor prezenţi, la fiecare popas de rugăciune şi comemorare, cuvinte în care s-a cuprins legătura dintre Înălţarea Domnului şi ziua de cinstire a eroilor, citându-se şi fragmente din Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Pe lângă oficierea slujbelor religioase, au mai avut loc defilarea Gărzii de Onoare, discursuri ale oficialităţilor, un recital al unei mici trupe de la Palatul Copiilor şi depuneri de coroane de flori. La aceste ceremoniale au participat veterani de război, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, oameni politici, reprezentanţi ai celor două universităţi, precum şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Arad.
Sărbătoarea Înălțării Domnului la schitul din Reșița
Cu gânduri înălțătoare de bucurie, împlinire și iubire au venit numeroşi credincioşi din Reşiţa, dar şi din alte zone ale ţării, să participe la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Schitul „Înălțarea Domnului” din municipiu.
„Foarte mulți credincioși de aproape sau de departe au venit la Sfânta Liturghie să ne înălțăm și noi duhovnicește și să-L privim împreună cu Apostolii și cu Maica Domnului pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care Se înalță de la noi la ceruri și Care în timp ce Se înălța i-a binecuvântat pe ucenicii Săi. Noi ne bucurăm că ne-am aflat la minunatul și binecuvântatul praznic de astăzi împreună cu obștea, ctitorii și credincioșii acestui așezământ monahal, care se află pe o înălțime de pe care se vede atât de frumos și se poate binecuvânta cetatea Reșiței. L-am rugat pe Domnul și Mântuitorul nostru să ne binecuvânteze și pe noi și să rămână cu noi până la sfârșitul veacurilor, așa cum ne-a promis”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian. După oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii şi martirii neamului românesc, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti.
De praznicul Înălțării Domnului a avut loc și la Caransebeș comemorarea eroilor. Încă de dimineață, la Cimitirul Eroilor s-a dezvelit un monument în cinstea celor căzuți la datorie. În continuare, au avut loc sfințirea monumentului și o slujbă de pomenire oficiată de preoţii Mihai Mircea Iliuş Olariu și Livius-Ioan Bojin, după care s-au depus coroane. Evenimentul a continuat cu depuneri de coroane și la Monumentul Partizanilor, iar de la ora 9:45 au avut loc în Parcul G-ral Ioan Dragalina slujba de pomenire a eroilor, alocuțiunile, pomenirea eroilor din Caransebeș căzuți la datorie, depunerea de coroane și la final defilarea Gărzii și Detașamentului de onoare în acordurile fanfarei Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. La eveniment au participat oficialități centrale și județene, printre care amintim pe primarul Caransebeșului, domnul profesor Felix Borcean, domnul subprefect Sebastian Purec, dar și reprezentanți ai armatei, poliției, cât și ai diferitelor asociații și instituții, ai partidelor politice și unităților de învățământ.