„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Praznicul Schimbării la Față în Mitropolia Banatului
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din județul Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Almăj-Putna, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la mănăstirea timișeană Săraca.
În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, obştea monahală, păstorită de părintele protosinghel Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini au avut bucuria de a-i întâmpina pe cei doi ierarhi bănăţeni, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a dat răspuns invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei de a participa la hramul paraclisului de iarnă al sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog.
Cu acest prilej, cei doi ierarhi, înconjuraţi de soborul slujitor, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei, ierodiaconul Antonie Oanea a fost hirotonit ieromonah pe seama sfintei mănăstiri, iar la finalul slujbei, acesta împreună cu ieromonahul Veniamin Stan au fost hirotesiţi duhovnici.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învăţătură, făcând o exegeză a textului biblic de la Matei cap. 17, cu referire la acest praznic. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a făcut o prezentare a aşezării Muntelui Tabor de care este legată în primul rând Schimbarea la Faţă a Domnului, locul unde Iisus Şi-a arătat strălucirea în faţa celor trei ucenici ai Săi: Petru, Iacov şi Ioan.
Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei, au fost binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi în cinstea marelui praznic al Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Banatului pentru această vizită efectuată în Eparhia Aradului şi pentru împreuna-slujire la străvechea mănăstire din părţile Banatului.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche vatră monahală din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă încă de la atestarea documentară a ei, din anul 1177.
Praznicul Schimbării la Față în Episcopia Caransebeșului
În ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, credincioși din Valea Almăjului, dar și din alte zone au participat la Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Almăj-Putna, din județul Caraș-Severin. Sfânta slujbă a fost săvârșită de ierarhul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Credincioșii care s-au pregătit în această perioadă de post și au primit dezlegare de la duhovnic în urma Sfintei Taine a Spovedaniei, au primit în cadrul Sfintei Liturghii Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În mod deosebit, foarte mulți copii și tineri de la mai multe centre de tineret ale Episcopiei Caransebeșului au fost prezenți la acest praznic la Mănăstirea Almăj-Putna, însoțiți de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.
„În acest an ne-am bucurat foarte mult că și-au îndreptat pașii către această sfântă mănăstire foarte mulți copii și tineri din centrele de tineret ale episcopiei noastre. Ne aflăm în anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și trebuie să-i conștientizăm pe tineri de faptul că sunt datori să-L laude pe Domnul și că sunt chemați să se împărtășească din cuvântul lui Dumnezeu și să se împărtășească cu Hristos. Nu numai în acest an, ci în toată vremea, proiectul Patriarhiei Române «Hristos împărtășit copiilor» trebuie să fie implementat, și noi, clericii și credincioșii vârstnici, trebuie să fim parteneri în acest proiect, astfel încât Biserica Ortodoxă să fie mereu o Biserică tânără, dinamică și activă”, a declarat Preasfințitul Părinte Lucian.
De asemenea, tot în această zi, Preasfințitul Părinte Lucian a fost prezent și în mijlocul credincioșilor din Parohia Gârbovăț. Cu această ocazie ierarhul a sfințit casa parohială nou- achiziționată și amenajată.
Mănăstirea Săraca și-a prăznuit hramul istoric
Numeroși credincioși bănățeni au participat sâmbătă la hramul Mănăstirii Săraca, din Protopopiatul Deta, județul Timiș. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul de vară al mănăstirii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu mai mulți clerici din eparhie. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Răzvan Marinescu, ce va fi numit preot în Parohia Sacoșu Mare, din Protopopiatul Lugoj.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, care a reliefat aspectul teofanic al sărbătorii, întrucât, pe Taborul plin de lumină, ochii Apostolilor au văzut cum trupul omenesc al lui Hristos a reflectat strălucirea slavei dumnezeiești. De asemenea, Preasfințitul Părinte a subliniat faptul că pe Tabor s-au manifestat slava, frumusețea originară în care omul a fost creat de Dumnezeu și pe care Adam a pierdut-o prin căderea în păcat, dar pe care Hristos a restaurat-o, oferind astfel omului posibilitatea de a o redobândi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, condus de dr. Ionuț Ardelean.
Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei au fost binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi, iar după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii mănăstirii trecuţi la cele veşnice.