„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, la ceas aniversar
Membrii Permanenţei Consiliului eparhial împreună cu angajaţii Centrului eparhial au felicitat miercuri, 24 octombrie, pe Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu prilejul aniversării zilei de naştere.
În dimineaţa acestei zile, Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile din eparhie, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate asupra Preasfinţiei Sale în cei 47 de ani de viaţă şi asupra întregii Biserici Ortodoxe bănăţene.
După Sfânta Liturghie, clericii și credincioșii s-au deplasat la Centrul eparhial, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Cu acest prilej, părintele Marius Sfercoci a adresat un cuvânt de felicitare şi apreciere din partea tuturor clericilor şi monahilor timişeni, pentru dragostea părintească şi purtarea de grijă arătate în cei 12 ani de slujire şi păstorire a clericilor şi credincioşilor Arhiepiscopiei Timişoarei în demnitatea de Episcop-vicar eparhial.
La rândul său, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a mulţumit pentru frumoasele urări, transmiţând aceleaşi gânduri de bine şi bune doriri ostenitorilor şi colaboratorilor de la Centrul eparhial, precum şi tuturor clericilor şi credincioşilor din cuprinsul eparhiei.
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul s-a născut la 24 octombrie 1971, în localitatea Curtea de Argeş, din părinţii Florea şi Milica. A urmat cursurile Şcolii Generale (clasele I-VIII) și ale Liceului Agroindustrial (1986-1990) la Curtea de Argeş, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara (1991-1997).
În continuare, a frecventat cursurile Facultății de Litere, Istorie și Teologie, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (1997-2001), obţinând titlul de licenţiat în teologie, cu lucrarea: „Aspecte ale creştinismului în primele trei secole (Biserica Primară)”.
În anul 1999 a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopală din Gyula, după care a fost hirotonit ierodiacon (6 august), iar apoi ieromonah (7 august 1999). Din încredințarea Preasfințitului Părinte Sofronie, a ocupat funcțiile de superior al paraclisului episcopal din Bichiş (2001-2006), eclesiarh al Catedralei Episcopale din Gyula (2002-2006), secretar eparhial de limba română al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (2003-2006) şi preot misionar pentru alte parohii ale eparhiei - în Parohia Otlaca Pustă (2003-2006) a slujit la altar și a asigurat predarea orelor de religie la Școala generală pentru copiii români. Înaintea hirotoniei întru arhiereu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de arhimandrit (2006). La 9 februarie 2006, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titulatura Lugojanul.