„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Premierea olimpicilor la disciplina religie
Elevii olimpici la Olimpiada de religie de anul acesta, din județul Caraș-Severin, au avut parte de o zi încărcată de emoție și bucurie, deoarece au fost răsplătiți pentru munca lor și pentru faptul că păstrează vii valorile autentice și credința strămoșească.
Marți, 6 iunie, la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oferit diplome, bani și alte daruri consistente copiilor care s-au remarcat la această competiție. În debutul evenimentului a fost prezentat un interviu realizat de o elevă de la Liceul Tehnologic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Teregova cu domnul Nicolae Ciurică, ultimul partizan în viață din Teregova, în care sus-numitul a arătat cât de importantă și necesară este păstrarea credinței și cum te ajută încrederea în Dumnezeu în cele mai cumplite încercări. În continuare, tot de la Liceul Tehnologic din Teregova, un grup de elevi îmbrăcați în costume populare a oferit un moment artistic intitulat „Chemarea libertății” în care s-au ilustrat lupta și solidaritatea bănățenilor în a-și păstra libertatea, tradiția, credința și cultura. Adolescenții care au arătat o pagină de istorie au fost coordonați de doamna profesoară Gabriela Bica.
„Mă bucur foarte mult că Dumnezeu a rânduit ca în această zi aici, la Reșița, să aibă loc festivitatea de premiere a olimpicilor care au reprezentat episcopia noastră la disciplina religie. Am crezut și cred că lumina propovăduirii și mărturisirii nu trebuie ținută sub obroc, de aceea am considerat că astăzi este un moment prielnic să ne împărtășim, prin vizionarea interviului și a momentului artistic, de lumina credinței, lumina libertății, a mărturisirii și în același timp a propovăduirii. Noi suntem ceea ce suntem, preoți și profesori de religie pentru că avem înlăuntrul nostru focul credinței și focul Duhului Sfânt”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La această manifestare au fost prezenți și Vasile Timiş, inspector general de religie din MECT, Adrian Doxan, inspector general școlar la ISJ C-S, Florența Albu, prefectul județului Caraș-Severin, pr. Nicolae Chiosa, inspector religie din C-S, precum și preoți și profesori de religie. Au fost luări de cuvânt din partea tuturor oficialităților invitate, care au transmis elevilor olimpici un mesaj de felicitare și de încurajare pentru seriozitatea și responsabilitatea de care au dat dovadă la Olimpiada de religie.
După premierea adolescenților s-a desfășurat consfătuirea profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului. Domnul inspector general Vasile Timiş a transmis în discursul său, profesorilor de religie, cum trebuie să abordeze aceștia predarea informațiilor la ora de religie. În cadrul consfătuirii au mai fost discutate problemele pe care le întâmpină învățământul religios în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin. De asemenea, au fost făcute noi precizări privind activitatea didactică specifică disciplinei religie. Ședința de lucru a profesorilor de religie care predau în învățământul preuniversitar s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare și îndrumare adresat de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian tuturor profesorilor participanți la această manifestare.