„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Preotul Nicolae-Virgil Cărdaș, condus pe ultimul drum
Luni, 29 iunie, de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, preotul Nicolae-Virgil Cărdaș de la Parohia Bazoșu Vechi, Protopopiatul Timișoara II, a fost prohodit de către un sobor de 30 de preoți, între care protopopii Gheorghe Sutac al Protoieriei Sânnicolau și Mircea Szilagyi al Protoieriei Timișoara II.
Vrednicul slujitor a fost condus pe drumul către veșnicie de familia sa și de enoriașii din Bazoș pe care i-a păstorit din anul 1990. Alături de aceștia, au participat la slujba Înmormântării numeroși preoți și credincioși din parohiile învecinate. În cuvântul adresat celor prezenți, părintele protopop Mircea Szilagyi a evidențiat dăruirea și jertfelnicia preotului Nicolae-Virgil Cărdaș în cei 39 de ani de slujire la Sfântul Altar, din care 25 de ani închinați păstoririi Parohiei Bazoșu Vechi.
`După o scurtă dar apăsătoare suferință, în ziua de sâmbătă, 27 iunie, și-a dat sufletul în mâinile Domnului pe care L-a slujit o viață întreagă. A avut-o alături pe soția sa, Anuța, cea care i-a fost alături în toată slujirea și misiunea preoțească. A fost un preot harnic și smerit, iubit de credincioși, răspunzând chemării tuturor. În Bazoșu Vechi, s-a ocupat de reparația capitală a bisericii parohiale, refăcând acoperișul și pictând biserica în totalitate. Totodată a refăcut instalația electrică a bisericii, a dotat-o cu încălzire centrală și instalație de aer condiționat și a realizat iluminatul exterior al sfântului locaș. Eforturile i-au fost încununate cu ocazia slujbei de sfințire a bisericii, realizată de Mitropolitul Nicolae Corneanu în vara anului 1992. S-a îngrijit de împrejmuirea și întreținerea celor două cimitire ale parohiei, fiind un bun gospodar și chivernisitor al averii bisericii. O vreme a predat religia la școala din sat și a luptat pentru păstrarea ciclului școlar primar și gimnazial în sat. Mai mult, s-a preocupat de viața comunității, fiind implicat în asfaltarea drumului comunal și în renovarea căminului cultural. Pentru activitatea sa frumoasă și bogată a fost distins de către colegul de odinioară de liceu și facultate, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu Ordinul «Sfinţii Împărați Constantin și Elena», ordin conferit la Reședința Patriarhală din București la 15 decembrie 2005. Veșnică să îi fie pomenirea, iar amintirea lui, din neam în neam!”, a precizat părintele protopop Mircea Szilagyi.
Repere biografice
Părintele Nicolae-Virgil Cărdaș s-a născut în comuna Zgribești (comuna Știuca) într-o familie preoțească din părinții Nicolae și Maria, având și o soră, Miorița. A copilărit în satul natal iar clasele I-VIII le-a absolvit la Lugoj; tot aici a terminat și Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, a continuat studiile teologice la Institutul Teologic de Grad Universitar de la Sibiu în anii 1970 - 1974. După căsătoria cu preoteasa Anuța a fost hirotonit la 20 iulie 1976 de către Arhiepiscopul Timotei Seviciu, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, preot pe seama Parohiei Sărăzani din Protopopiatul Făget, unde a activat 2 ani, după care s-a transferat în Parohia Lugojel din Protopopiatul Lugoj. După o vreme și-a continuat misiunea preoțească, împreună cu doamna preoteasă Anuța, în Parohia Fântâna Domnească, comuna Voloiac, Protopopiatul Strehaia. Aici a slujit numeroase sate timp de 4 ani și jumătate, având-o ca sprijin la strană pe soția Anuța, în vremuri grele pentru Biserica noastră, când se simțea o mare lipsă de preoți.
După evenimentele din 1989 a hotărât să revină în Banat, fiind transferat, la cerere, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu la Parohia Bazoșu Vechi, unde a fost instalat de praznicul Bunei Vestiri a anului 1990. Aici a slujit timp de 25 de ani, până la sfârșitul vieții sale pământești.