„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, în Banat
Numeroși credincioși bănățeni au participat în Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în prezența Mitropolitului Banatului, care la final a rostit un cuvânt de învățătură. Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Șimand, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Macoviște, Protopopiatul Moldova Nouă.
În Duminica a 26-a după Rusalii și prima duminică din Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sfânta slujbă a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. În cadrul slujbei euharistice s-au înălțat rugăciuni către Tronul Preasfintei Treimi atât pentru candidații care duminică au susținut examenul național de rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, cât și pentru întregul corp medical. După chinonic a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului.
Fiind prima duminică din post, foarte mulți copii și credincioși s-au împărtășit, la momentul cuvenit, cu Sfintele Taine. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, reliefând semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol Luca (12, 16-21), ce relatează despre pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. După cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a prezentat credincioșilor ultimele cărți apărute la editura mitropolitană, Editura Partoș din Timișoara: Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș - 360 de ani de la înveșnicire, 60 de ani de la canonizare; Mitropolit Hierotheos Vlachos, „Psihoterapia Ortodoxă - Știința Sfinților Părinți”; pr. Gheorghe Cotoșman, „Bănățenii și Episcopia Timișorii”.
Slujire arhierească în Parohia Şimand
În Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Şimand, dând curs invitaţiei părintelui paroh Gabriel Gosta. Din sobor, pe lângă părinţii slujitori din această parohie şi cele învecinate, a făcut parte şi părintele Petru Puşcaş, din Parohia Gyula, ca delegat al Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodocşilor români din Ungaria.
Cuvântul de învăţătură adresat de chiriarh a fost pus sub titlul „Rodire şi nerodire” (cf. Efeseni 5; Luca 12) şi în legătură cu Cazania despre moartea năprasnică, cu referire la parabola duminicală a bogatului căruia i-a rodit ţarina, în cele trebuitoare pentru viaţa trupească fără cugetarea la nevoile sufletului. Or, datoria creştină este aceea de a stabili echilibrul dorit între cele ale vieţii trupeşti şi cele sufleteşti. Rodirea celor materiale fără implicaţiile spirituale, ca de exemplu angajarea în ajutorarea celor în nevoi de orice fel, nu aduce folosul aşteptat. Ori, o rodire în plan duhovnicesc va avea ca urmare sigură şi o bună chivernisire a celor trebuitoare vieţii trupului într-un chip benefic pentru toţi cei cuprinşi într-un cadru umanitar.
În continuarea cuvântului Înaltpreasfinţiei Sale, părintele paroh Gabriel Gosta a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2016.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul arădean, înconjurat de soborul de slujitori, a săvârşit slujba Parastasului la un an de la trecerea la cele veşnice a vrednicului părinte Leonte Para, fost paroh al acestei biserici pentru mai bine de patru decenii, ocupând în acelaşi timp şi funcţii administrative la nivel eparhial, în Adunarea şi Consistoriul eparhial. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un părintesc cuvânt familiei şi credincioşilor prezenţi, arătându-l pe cel regretat ca frumoasă pildă de lucrare a pământului ce simbolizează fiinţa umană, aceea pe care slujirea preoţească a sfinţit-o, aşa cum vrea să ilustreze şi proverbul cunoscut, anume că „omul sfinţeşte locul”.
La final, părintele Gabriel Gosta a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei atât în numele preoţilor slujitori, al numeroşilor credincioşi prezenţi, cât şi al familiei părintelui Leonte Para, pentru dragostea şi grija părintească pe care a arătat-o faţă de Parohia Şimand, dând curs de fiecare dată invitaţiilor adresate cu diferite prilejuri, fie de bucurie, fie de întristare.
Slujire arhierească în Parohia Macoviște
Credincioșii din Parohia Macoviște, Protopopiatul Moldova Nouă, s-au bucurat în Duminica a 26-a după Rusalii de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, chiriarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La sfânta slujbă au participat foarte mulți credincioși, alături de ei fiind și autoritățile locale. La momentul potrivit a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru prima duminică din Postul Nașterii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit casa parohială, recent renovată și înfrumusețată.
„În această parohie, părintele împreună cu credincioșii au finalizat în acest an casa parohială. Chiar dacă acest sat mic și izolat din zona Oraviței nu a avut casă parohială, credincioșii s-au străduit și iată, înainte de marele praznic al Nașterii Domnului, preotul paroh se va putea muta în casa parohială. Au mai rămas la Macoviște în jur de 90 de suflete, o parohie mică, un sat depopulat, dar credincioșii sunt foarte atașați de sfânta biserică și dornici să aibă un preot stabil. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că avem și în aceste localități izolate și depopulate credincioși harnici și darnici, atașați de sfânta biserică și de valorile tradițiilor noastre strămoșești”, a declarat Preasfințitul Părinte Lucian.
În satul Macoviște a existat o biserică de lemn construită în timpul Episcopului Isaia Antonovici. Biserica actuală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Macoviște a fost ridicată în anul 1894 din piatră și cărămidă. Iconostasul este din lemn și a fost sculptat în anul 1930, fiind pictat de către Nicolae Hașca. Pictura actuală a fost realizată în 2007-2008 de Mihai Bofan.
De asemenea, duminică, 20 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat slujba Privegherii la Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul a săvârșit cinci rasoforii și trei călugării.