„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Program cultural artistic pentru participanții la Olimpiada de Religie, la Caransebeș
Participanții la Olimpiada de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, faza națională, ce s-a desfășurat la Caransebeș, au avut parte, după proba scrisă, de un program cultural-artistic. De asemenea, olimpicii au vizitat mai multe obiective turistice din județul Caraș-Severin. Programul olimpiadei este inclus în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.
La Casa de Cultură „George Suru” din municipiul Caransebeș au vizionat o piesă de teatru intitulată „Ciorbă cu bolovani”, pusă în scenă de către trupa de teatru „A Fronte”, formată din elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Popasu”.
„Această piesă este o adaptare după Vasile Voiculescu în regia și distribuția tinerilor noștri seminariști care au adus un mesaj inedit colegilor lor din întreaga țară. Prin această piesă s-a realizat o frățietate între toate seminariile venite aici la Caransebeș pentru a duce mai departe, nu doar bucuria Învierii, ci și bucuria de a gusta împreună din ceea ce este mai bun de la Hristos și anume cunoașterea adevărului”, a subliniat părintele profesor Pătruț Bănăduc, coordonatorul trupei de teatru.
De asemenea, elevii seminariști au prezentat și un moment folcloric în care au ilustrat portul și cântecul popular din Banat, în timpul căruia au rulat imagini cu satul românesc din această zonă.
„Au oglindit o parte din frumusețile și tradițiile Banatului Montan, precum și dragostea poporului român pentru tot ceea ce este frumos, curat și înălțător”, a afirmat părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului din Caransebeș.
Participanții la Olimpiada Națională au vizionat și filmul documentar „Banatul Montan – Calea Apelor”, regizat de Sabin Dorohoi. Acest film prezintă mai multe obiective turistice aflate pe cursurile sau în vecinătatea a cinci râuri din județul Caraș-Severin, fiind prezentată istoria, legendele și poveștile acelor locuri, precum și oamenii din zonele parcurse.
Organizatorii le-au pregătit olimpicilor și un program de vizitare a mai multor obiective turistice din județul Caraș-Severin.
Azi, 11 mai, va avea loc festivitatea de premiere în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului, iar duminică, 12 mai, olimpicii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Olimpiada de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, faza națională din acest an, este organizată de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Seminarul Teologic din Caransebeș între 8 și 12 mai. Programul olimpiadei este inclus în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.