„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Program duhovnicesc în Postul Mare, la Moțiori, Protopopiatul Ineu
În cea de a treia săptămână a Postului Mare, în perioada 24 – 31 martie, în Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” a Parohiei Moţiori, din Protopopiatul Ineu, a avut loc un program duhovnicesc. În fiecare seară, de la ora 18.00, credincioșii au participat la slujbele rânduite și la meditațiile duhovnicești rostite de preoții care au răspuns invitației parohului Ciprian Petru Sălăvăstru.
Părintele Marius Leucuța, din Parohia Agrișul Mare, prezent duminică seară, la slujba Vecerniei cu Litie, a vorbit, apoi, despre „Rugăciunea inimii”, făcând referire și la Sfântul Grigorie Palama.
La praznicul Bunei Vestiri, în mijlocul credincioșilor a fost părintele Marius Ardelean din Parohia Șagu, care, după săvârșirea Acatistului Bunei Vestiri, a ținut un cuvânt de învățătură despre Maica Domnului, despre ce înseamnă a fi o mamă creștină, despre păcatul avortului, dar și despre credința în Dumnezeu și în mila Sa.
Marți seara, de prăznuirea Icoanei „Dulcea Sărutare” a Maicii Domnului din Mănăstirea Filotheu a Sfântului Munte Athos, a cărei copie se află și în Biserica Parohiei Moțiori, ca pictură pe lemn executată în Sfântul Munte Athos, a fost săvârșită Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite și Paraclisul Maicii Domnului, de către parohul Ciprian Petru Sălăvăstru, împreună cu pr. conf. dr. Lucian Farcașiu și pr. lect. dr. Ștefan Negreanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, pr. Radu Belle din Parohia Bochia, pr. Gabriel Streulea din Parohia Șilindia și pr. Radu Constantinescu de la Biserica Spitalului Ineu. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Ștefan Negreanu, despre „Bunele vestiri ale Maicii Domnului primite de la Dumnezeu”, îndemnând credincioșii să se apropie de rugăciune și să urmeze pilda vieții Maicii Domnului.
Miercuri seara, după Pavecernița Mare, părintele Nicolae Vidican din Parohia Mișca a explicat scripturistic și patristic Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul și semnificația metaniilor care o însoțesc.
Joi seara, după slujba Paraclisului „Dulcea Sărutare” a Maicii Domnului, părintele Radu Constantinescu de la Biserica Spitalului Ineu, a vorbit despre timpul Postului Învierii Domnului, îndemnând credincioșii la o analiză a modului în care l-au petrecut până în prezent și despre posibilitatea de a se apropia de Dumnezeu.
Vineri seara, la slujba Acatistului Sfintei Cruci a fost prezent părintele Vlad-Sergiu Sandu din Parohia Firiteaz, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad, care a venit cu un grup de elevi seminariști ce au dat răspunsurile liturgice și care au interpretat pricesne specifice perioadei. Părintele Sandu a vorbit despre Sfânta Cruce, arătând prin citate scripturistice temeiurile și prefigurările cinstirii ei și importanța asumării crucii de către credincioși.
Sâmbătă, după slujba Vecerniei cu Litie, părintele Adrian Hanțiu de la Parohia Vânători a vorbit despre Sfânta Cruce.
Săptămâna duhovnicească s-a încheiat în Duminica Sfintei Cruci, cu Taina Sfântului Maslu, săvârșită de Adrian Zaha, protopopul Ineului, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte pr. Sever Mocanu – Parohia Ineu Traian, pr. Petru Ardelean – Parohia Chișlaca, pr. Florin Culda – Parohia Vasile Goldiș, pr. Cătălin Heler – Parohia Prăjești, pr. Radu Sas – Parohia Agrișul Mic, pr. Andrei Slăv – Parohia Berechiu și parohul Ciprian Petru Sălăvăstru.
Protopopul Adrian Zaha a rostit un cuvânt de învățătură referitor la pătimirile și jertfa Mântuitorului începând de la Intrarea în Ierusalim și culminând pe lemnul Crucii înfipt în Locul Căpățânii, de pe Golgota și a subliniat legătura nedespărțită dintre Cruce și Înviere, dintre nevoințele oamenilor și răsplata primită de la Dumnezeu, conform pr. Ciprian Petru Sălăvăstru.