„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Proiectul „Poartă Artă” la Gladna Română, Timiș
Duminică, 29 octombrie 2017, s-a desfășurat în localitatea Gladna Română din județul Timiș expoziția proiectului „Poartă Artă”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Atelierul de restaurare a vechilor porți, desfășurat pe parcursul a trei zile, 26-29 octombrie, în Gladna Română, a fost organizat sub egida Asociației Culturale Kratima, la inițiativa doamnei Camelia Mingasson, președinta asociației.
Punerea în evidență a patrimoniului cultural, conștientizarea populației cu privire la valoarea istorică s-au încercat a fi realizate practic în cadrul acestui atelier de restaurare a porților cu semnificație, prin participarea doamnei Silvia Demeter Lowe, arhitecta Prințului Charles al Marii Britanii pentru proprietățile Alteței Sale din Transilvania.
Pe parcursul celor 3 zile, sub coordonarea doamnei arhitecte, cu participarea artiștilor Cosmin Budriș si Laura Maria Andrecescu, localnicii, mai ales copiii satului Gladna Română, au putut lua parte la toate etapele restaurării porților istorice. Astfel ei au învățat în mod concret ce înseamnă munca de restaurare, dar mai ales a fost trezită în conștiința lor ideea de frumos, de conservare, promovată de organizatorii proiectului.
Programul atelierului a fost încununat duminică la biserica din Gladna Română prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, având în frunte pe părintele Arhimandrit Simeon Stana, exarh al mănăstirilor din județul Timiș, pe părintele Bujor Păcurar, protopop al Făgetului, pe părintele profesor universitar Ioan Bizău de la Universitatea din Cluj și pe părintele paroh Valentin Paulescu. La căminul cultural a urmat expunerea proiectului, a porții restaurate, sub îndrumarea doamnei arhitecte, cu participarea primarului comunei Fârdea și a numeroși localnici, care au putut vedea o mică parte din ceea ce înseamnă proiectul „Poartă Artă”.
„Suntem bucuroși să constatăm un interes deoasebit pentru patrimoniul rural românesc, care este spațiul în care s-a zămislit neamul nostru. Din această perspectivă, Biserica se află încă o dată în situația de a trage clopotele, spre luare aminte la ceea ce înseamnă deteriorarea acestor valori, reiterând actualizarea mesajului filocalic, care promovează o estetică rurală întemeiată pe fundamente creștine. Evenimentul desfășurat la Gladna Română constituie un mesaj că, în societatea românească, inclusiv în Biserică, există factori care doresc să aducă în atenție necesitatea unei acțiuni recuperatoare și restauratoare a acestui patrimoniu”, a spus arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.
Desfășurat pentru câteva zile și pe meleagurile lor, acest proiect are scopul de a trezi interesul oamenilor pentru prezervarea valorilor și a patrimoniului. Biserica a devenit astfel încă o dată punte între oameni și cultură, promotoare a valorilor tradiționale, a frumosului, a autenticului, a lucrurilor și valorilor care dăinuie peste timp și spațiu.