„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Reprezentație românească la Salzburg, Austria
Recent, 30 de copii ai corului „Cantanti” din Timișoara au participat la Festivalul internațional „Cantus MM Musik und Kultur“, ediția a 18-a, unde au promovat, la nivel înalt, cântul românesc, fiind dirijați de profesoara Maria Gyuriş, unul dintre cei mai apreciați dirijori de coruri de copii din acest oraş.
Pe parcursul a trei zile, un grup format din copii între 7 și 14 ani a emoționat un public alcătuit din elita Salzburgului și din muzicieni de calibru, de pe trei continente. Au fost momente ce au îmbinat deprinderea cu profesionalismul desăvârșit al organizării unor evenimente de acest fel, dar și emoția până la lacrimi adusă de succesul datorat coordonatorilor implicați în proiect. „Repetițiile sunt, uneori, lungi și istovitoare, incluzând și noțiuni de teorie muzicală sau chiar coregrafie, iar cântatul în cor este adesea asociat cu perioada comunistă și etichetat, fără drept de apel, ca desuet și pionieristic. Nu sunt puțini aceia care, luați de val, ignoră beneficiile cântatului în cor de la vârste fragede. Folosirea corectă a corzilor vocale și a laringelui, munca susținută împreună, pentru același țel, răbdarea de a îngădui greșeala celui de alături și dorința de a o corecta pe cea proprie, tenacitatea de a rezista uzurii oboselii pentru a obține un rezultat foarte bun, capacitatea de a munci în echipă, de a-ți domoli egoismul, tot mai prezent astăzi, sunt virtuți pe care diplomele de ocazie, oferite în inflație, nu le cultivă”, a precizat Maria Gyuriş, dirijorul Corului de copii „Cantanti“ din Timișoara. Din februarie 2014, acest cor de copii, primul din Timișoara acceptat în proiectul internațional Cantus Mundi, derulat de Corul Național de Cameră Madrigal, încearcă să construiască un brand muzical de calitate al orașului, pe care, cu onoare, îl reprezintă la festivaluri și concursuri din țară sau de peste hotare. „În anul 2015, Corul de copii «Cantanti» a adus premiul III, la Concursul Internațional «Gavriil Musicescu», de la Iași, iar anul acesta a reprezentat Timișoara, România, la cea de-a 18-a ediție a Festivalului «Cantus MM Musik und Kultur», ce s-a desfășurat în orașul unde s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart. Ei bine, în timp ce contemporanii lor aleargă între tot felul de astfel de activități extrașcolare, pe care le practică «just for fun» sau «just to be a next star», 30 de copii din Timișoara, îndrumați și încurajați de părinții și de coordonatorii lor, se încăpățânează, de 2 ani încoace, să facă muzică în mod asumat, cântând în cor. A fost, de asemenea, încununarea muncii de un an a acestor 30 de copii și a coordonatorilor lor - Maria Gyuriş, unul dintre cei mai apreciați dirijori de coruri de copii de la noi, Mariana Sînmărtinean (pianist corepetitor) și Suzana Vrânceanu (coregraf) -, profesioniști desăvârșiți și pedagogi cu experiență, care, dincolo de dragostea de muzică, de artă, știu să le insufle copiilor și anumite valori incontestabile: respectul reciproc, discernământul muzical și cultural, tenacitatea și dorința de a duce la bun sfârșit o misiune, oricât de dificil ar fi drumul”, a specificat Camelia Mingasson, președintele Asociației Culturale Kratima din Timișoara.