„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare la Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit în primele patru zile ale Postului Mare rânduiala liturgică specială în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. De luni până joi, a oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care este citit în cadrul Pavecerniței Mari și reprezintă un imn liturgic, un canon al pocăinței, prin care fiecare credincios își recunoaște fărădelegile și cere milostivirea lui Dumnezeu spre iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor. Slujbele au fost săvârșite la lumina lumânărilor, prefigurând Lumina ce va alunga întunericul păcatului și al morții, Hristos, de care ne vom bucura la sfârșit, după ce am atins destinația urcușului nostru duhovnicesc.
Alături de credincioșii prezenți, la sfintele slujbe au fost și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și studenții teologi de la Secția de Teologie din Caransebeș. Cântarea la strană pe parcursul celor patru zile a fost înfrumusețată de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Săptămâna de rugăciune a fost încununată vineri cu Liturghia Darurilor înainte sfințite, liturghie ce a fost săvârșită de Episcopul Caransebeșului la biserica Protopopiatului Caransebeș, cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”.
Astăzi, în Sâmbăta Sfântului Teodor, Preasfințitul Părinte Lucian săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, precum și parastasul pentru toți cei adormiți, binecuvântând coliva în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.
Credincioșii din municipiul Caransebeș sunt invitați să își înceapă urcușul duhovnicesc spre cer prin participarea la slujbele oficiate, prin rugăciune, pocăință, milostenie și fapte bune, prin iertarea și iubirea aproapelui, dar și prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru ca, la sfârșit, să poată învia, împreună cu Mântuitorul, în lumina dragostei dumnezeiești.