„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Săptămâna duhovnicească” în filia Ghizela
Conform unei frumoase tradiții creștine din părțile Banatului, timp de șapte zile, în filia Ghizela din Parohia Hisiaș, Protopopiatul Lugoj, s-au desfășurat mai multe manifestări liturgice și culturale dedicate săptămânii duhovnicești. Tradiționalul eveniment, organizat din 2002 în fiecare an la începutul posturilor de lungă durată, prin osârdia părintelui Lazăr Moise, a cuprins momente de rugăciune, cateheze, meditații duhovnicești și imnuri religioase, toate având un profund rol mistagogic și gnoseologic, pregătind comunitatea creștină din această localitate pentru întâmpinarea sărbătorii Nașterii Domnului. Pe parcursul celor șapte zile, alături de enoriași, au fost prezenți pr. Constantin Cocioba, pr. Radu Pamfil (Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia), pr. Bogdan Dragoș Vasile (Parohia Secaș), pr. Marius Oroian (Parohia Belinț II), pr. Petru Pereș (Parohia Gruni), pr. Cristian Laichici (Parohia Șanovița), pr. Miron Zepa (Parohia Bârna), pr. Tiberiu Brestoviceanu (Parohia Paniova), arhim. Simeon Stana, exharhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, corul Parohiei Lugoj III, precum și un grup de elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș.
În fiecare zi din timpul săptămânii duhovnicești au fost oficiate diverse slujbe și laude bisericești, precum și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia copiii și credincioșii s-au împărtășit. Totodată, fiecare moment liturgic s-a încheiat cu un frumos concert de colinde românești cu menirea de a reitera și de a actualiza atmosfera feerică și bucuria îngerilor și a păstorilor generate de Nașterea Pruncului Iisus și, în cele din urmă, de a înălța gândul auditoriului la taina prezenței veşnice a Mântuitorului Hristos printre oameni. Prin osârdia preotului paroh și prin generozitatea credincioșilor, fiecare seară s-a încheiat cu o agapă, ca expresie a filantropiei și frățietății dintre creștini, dar și a unității spiritului creștin-ortodox.