„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Săptămână duhovnicească la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Reșița
În săptămâna a treia a Postului Mare, la parohia reșițeană „Pogorârea Sfântului Duh” a fost organizată o săptămână de rugăciune și catehizare, cu săvârșirea slujbei unui acatist în fiecare seară și cu preoți invitați de la diverse parohii reșițene care au susținutla finalul slujbei câte o cateheză numeroșilor credincioși prezenți.
În cadrul săptămânii duhovnicești de la parohia reșițeană „Pogorârea Sfântului Duh” au susținut cateheze: Petru Popovici, parohul comunității ucrainiene din Reșița, pe tema „Bunavestire și implicațiile ei în viața credincioșilor”; pr. Cristian-Gheorghe Manole de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița a susținut tema „Importanța Sfintei Liturghii”; pr. Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița a susținut tema: „Sfânta Cruce – cale a mântuirii sufletului omenesc”; pr. Mihail-Sebastian Pană de la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” Reșița a vorbit despre „Apropierea omului de Hristos prin Sfintele Taine”; pr. Nicolae Ion Petrișor de la Capela „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Semenic Reșița, care a susținut cateheza: „Psaltirea ca terapie duhovnicească în Postul Mare”.
Săptămâna duhovnicească s-a încheiat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, când alături de cei doi preoți ai parohiei, Emil Crăciun și Damaschin Tătaru, a fost prezent pr. Borislav Tasici de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița și care, la sfârșitul slujbei, a vorbit credincioșilor despre: „Taina Crucii – Taina Fiului Omului”.
„Trebuie să recunoaștem cu părere de rău, că din păcate omul modern ajunge astăzi captiv civilizației vizualului artificial căci vede absolut orice,dar mai puțin pe Dumnezeu. «Putem constata foarte ușor că trăim în era videocrației, când cuvântul e detronat de imagine. Cu cât suntem astăzi invadați de mai multe imagini trecătoare, fugitive, cu atât sărăcește conținutul comunicării, al comuniunii dintre oameni» (Pastorala Sf. Sinod la Duminica Ortodoxiei, p. 4-5, an 2019). Tocmai de aceea Biserica prin aceste seri duhovnicești caută să-l smulgă pe credincios de ecranul deșertăciunilor lumii acesteia și să-l apropie de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel care e mereu actual și nu se învechește niciodată. Săptămâna de rugăciune și catehizare este pentru toți creștinii participanți o călătorie duhovnicească cu Mântuitorul Hristos dar este și un urcuș duhovnicesc spre Slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos din morți, precum și o altfel de împărtășire din harul Sfântului Duh transmis nouă prin sfintele slujbe ale Bisericii, în vederea sfințirii credincioșilor potrivit cuvântului Mântuitorului: «Fiți dar voi desăvârșiți precum și Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este» (Matei 5, 48)”, a precizat parohul Emil Crăciun.