„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Sărbătoarea Secerișului în Parohia Mănăștur
În Parohia Mănăștur, Protopopiatul Arad, a fost organizată duminică, 15 iulie, de către Primăria Vinga, în colaborare cu părintele paroh Nicolae Ursu și credincioșii parohiei, prima ediție a sărbătorii secerișului.
Sărbătoarea a debutat în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde a fost săvârșită slujba Vecerniei, după care au fost citite și rugăciunile de binecuvântarea a roadelor celor noi.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la acest eveniment a fost protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, care la sfârșitul slujbei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța unei astfel de sărbători într-o comunitate ai cărei locuitori au ca ocupație principală agricultura. De asemenea, amintind de Pilda semănătorului, le-a vorbit celor prezenți cât de important este pentru omul de astăzi să-și deschidă sufletul spre a primi cuvântul lui Dumnezeu. La final, a fost transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, mulțumind organizatorilor pentru invitație, felicitându-i, totodată, pentru inițiativa organizării unui astfel de eveniment și încurajându-i spre a forma o tradiție în acest sens.
La final, părintele paroh Nicolae Ursu le-a mulțumit tuturor: părintelui consilier, preoților slujitori, oficialităților și celor prezenți pentru bucuria de a fi împreună la o sărbătoare atât de frumoasă pentru comunitatea parohială.
Sărbătoarea Roadelor a fost instituită de Dumnezeu pentru poporul Lui. Iată ce spune cartea Ieșirii: „Să ţii sărbătoarea secerişului, a celor dintâi roade din munca ta, din ceea ce vei semăna pe câmp; şi să ţii sărbătoarea strângerii roadelor, la sfârşitul anului, când vei strânge de pe câmp rodul muncii tale” (Ieșire 23:16). Dumnezeu a instituit această sărbătoare şi cere poporului să o celebreze, tocmai pentru că această festivitate ne face să realizăm că toate roadele le avem de la Dumnezeu şi sunt o exprimare a bunătăţii, dragostei şi grijii pe care ni le poartă El.
Totodată, această sărbătore ne sugerează să administrăm corect roadele, fiind conştienţi că le-am primit de la El, să dăm şi noi altora din ele și, nu în ultimul rând, să păstrăm o atitudine de recunoştinţă faţă de Dumnezeu în toate zilele vieţii noastre.