„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie în Banat
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Românești, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Mănăstirea Feredeu, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a liturghisit la Mănăstirea Dobrești.
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, două vetre monahale din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei (Mănăstirea Româneşti, ctitoria Patriarhului Miron Cristea, și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Patriarh Daniel), și-au sărbătorit hramul, deschizându-și larg porțile, pentru a-i primi pe toți pelerinii să fie în comuniune liturgică și de rugăciune cu viețuitorii și ostenitorii celor două așezăminte monahale.
La Mănăstirea Românești, în mijlocul pelerinilor a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în paraclisul de vară, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de pelerini, veniți în număr mare din întregul Banat, dar și din județele Bihor, Covasna, Caraș-Severin, Hunedoara, la slujbă, au luat parte şi reprezentanți ai autorităților locale şi judeţene.
La finalul sinaxei euharistice, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre contextul istoric și religios în care a trăit prorocul Dumnezeului Celui Viu, Sfântul Ilie Tesviteanul, călăuzitorul poporului evreu către lumina dreptei credințe. După Sfânta Liturghie, chiriarhul a oficiat în cimitirul monahal slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor, în semn de răsplată și mângâiere, pachete cu alimente.
Și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și unul din ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul Patriarhiei Române. La final, Preasfinția Sa a vorbit pelerinilor prezenți despre curajul și credința neclintită a prorocului Ilie în vremurile de restriște spirituală a secolului al 9-lea î.Hr., când poporul evreu se îndepărtase de la dreapta credință, prin cinstirea pseudo-zeului Baal.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit la Mănăstirea Feredeu
Ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din Protopopiatul Lipova, Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul a fost prăznuit şi în acest an cu multă bucurie duhovnicească de către obştea monahală şi pelerinii care frecventează această mănăstire. Bucuria a fost prilejuită şi de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, care, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea mănăstirii.
La momentul cuvenit, chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii, a adresat un înălţător cuvânt de învăţătură, pus sub titlul „Importanţa profeţilor biblici”, stăruind asupra locului celui prăznuit, care, deşi nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie, precum şi în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului. În teologie, termenul ca atare depăşeşte înţelesul obişnuit, fiind legat de îndreptarea credincioşilor, ca şi ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În felul acesta misiunea profetică aduce folos în viaţa societăţii întărind comuniunea între oameni şi a acestora cu Dumnezeu, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
În încheierea praznicului, înaltpreacuviosul părinte arhim. Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit chiriarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.
Binecuvântare pentru credincioșii Banatului de Munte la sărbătoarea Sfântului Ilie
Odată cu sfințirea Catedralei Episcopale din Caransebeș, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la data de 12 septembrie 2010, pe lângă hramul tradițional „Învierea Domnului”, acest locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de Munte a primit ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. De atunci, numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi vin să primească binecuvântarea lui Dumnezeu la această sărbătoare.
Anul acesta, sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș a fost una deosebită deoarece la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, s-au rugat și cei aproximativ 500 de tineri, participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte 2017, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului. Pentru ei participarea la Sfânta Liturghie arhierească a reprezentat momentul cel mai important din această întâlnire, care a cuprins timp de trei zile diverse activități cultural-spirituale, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine în această zi de hram.
„Ne-am bucurat anul acesta la hramul Catedralei Episcopale de acești tineri frumoși și inimoși veniți din toate colțurile Banatului de Munte, dar și din alte 5 eparhii partenere cu care noi desfășurăm proiecte frumoase, mai ales în privința misiunii și activităților cu tinerii. Am văzut aici solidaritate, frățietate și dragoste ce trebuie să ne caracterizeze pe noi creștinii ortodocși, tinerii de toate vârstele. Îl rugăm pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul să ne înmulțească și nouă râvna și evlavia petru cele sfinte, și mai ales atunci când este vorba de slujirea Bisericii, de slujirea Mântuitorului Iisus Hristos. Noi clericii în primul rând, dar și credincioșii avem nevoie de mai multă râvnă și evlavie atunci când slujim, propovăduim, când suntem în misiune și când suntem în lucrare filantropică”, a arătat Părintele Episcop Lucian cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Trandafir Cosmin Brebu, pe seama Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. De asemenea, a oficiat și o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Miron Cristea și Regele Ferdinand I. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.
Tot la această sărbătoare, mai multe așezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului și-au serbat hramul. Astfel că, încă din ajunul cinstirii Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian a poposit în mijlocul obștii monahale și al credincioșilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”-Vasiova. Cu acest prilej, chiriarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în Altarul de vară al mănăstirii slujba Vecerniei și a Litiei.