„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena în Banat
Anul acesta, în Duminica a 6-a după Paști, Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinţii Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, credincioșii bănățeni au participat la Sfânta Liturghie, la sfințire de catapeteasmă și la târnosiri de biserici. La final, toți credincioșii care îi au drept ocrotitori pe Sfinții Constantin și Elena au fost felicitați, primind urarea tradițională de „La mulți ani”!
În ziua de 21 mai, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Mănăstirea Luncanii de Sus, din judeţul Timiş, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii spirituali. La bucuria obștii monahale și a numărului mare de pelerini veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în proximitatea mănăstirii, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a săvârșit în biserica locaşului monahal Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură, rostit la finalul sinaxei euharistice, Mitropolitul Banatului a vorbit despre puterea taumaturgică a lui Hristos, îndreptată spre orbul din naștere, precum și despre faptul că acest orb nu a primit de la Hristos numai lumina ochilor trupești, dar şi mintea, inima și voința acestuia au fost luminate, primind astfel în ființa lui, cu anticipație, darurile Luminii Învierii lui Hristos. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a subliniat faptul că toți cei care vor asculta cuvintele Evangheliei lui Hristos vor primi, ca rod al ascultării, vederea lui Dumnezeu.
După omilie, chiriarhul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a mers la mormântul arhimandritului Ieronim Stoican, fostul duhovnic al acestui așezământ, unde a oficiat slujba Parastasului.
Slujire și sfinţire de catapeteasmă în Parohia Variaşu Mare
În Duminica a 6-a după Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de sfințire a noii catapetesme a bisericii Parohiei Variaşu Mare, cu hramul „Înălţarea Domnului”. După sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în noua biserică parohială. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost intitulat „Raze din Lumina sfântă”, înţelegând minunile relatate în citirile Duminicii a 6-a după Paşti şi ale praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, într-o legătură înlesnită de cele două sărbători. Astfel, vindecarea slujnicei cu duh pitonicesc, ca şi luminarea prin botez a temnicerului din Filipi, pe de-o parte, iar pe de alta, convertirea Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului, într-o aleasă paralelă cu viziunea constantineană a biruinţei creştinei prin cruce asupra decăderii unei lumi vechi şi instaurarea Împărăţiei lui Dumnezeu, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul sfintei slujbe, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru binecuvântare şi toată purtarea de grijă arătată faţă de construirea şi împodobirea noii biserici din această parohie. Chiriarhul i-a felicitat pe toți aceia care poartă numele Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena. Tot în aceeaşi zi, credincioşii din Parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad, şi-au prăznuit ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, în după-amiaza zilei, aceștia au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe chiriarhul eparhiei arădene. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul slujitor, în frunte cu protos. dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, precum și de oficialitățile locale. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârșit Acatistul Sfinților Ocrotitori, înconjurat de un sobor de preoți. La finalul slujbei, chiriarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța bisericilor cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena în ilustrarea păstrării spiritului epocii constantinene de afirmare a credinței în lume prin dezlegarea marilor probleme ale umanității spre realizarea păcii trainice și a propășirii prin virtuțile cultivate de creștini.
La final, părintele paroh Sorin Higioșan a oferit chiriarhului o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. După rostirea alocuțiunilor au urmat rugăciunile de binecuvântare a prinoaselor aduse cu prilejul prăznuirii hramului bisericii, după care, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, alături de soborul de preoți, a săvârșit slujba de sfințire a casei parohiale. Aici, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rostul misionar al unei case parohiale. Sărbătoarea hramului s-a încheiat printr-un spectacol folcloric oferit de ansamblul de dansuri populare din localitate.
Biserica din Ticvaniu Mare, împodobită de sărbătoare
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena le-a adus credincioșilor din Parohia Ticvaniu Mare, Protopopiatul Reșița, o bucurie aparte. După ce toată comunitatea s-a alăturat părintelui paroh pentru a contribui la lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii cu hramul „Învierea Domnului”, în ziua de 21 mai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat sfântul locaș.
„În Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, sfințim în această duminică pictura şi icoanele care împodobesc biserica din Ticvaniu Mare, o biserică închinată praznicului praznicelor, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și de acum înainte această biserică este închinată și Duminicii Tuturor Sfinților Români. Ne bucurăm foarte mult că în acest an sfințim o pictură nouă la Ticvaniu Mare. Sfințim pictura în perioada pascală pentru că această biserică este închinată Învierii Domnului. Suntem în Duminica a 6-a după Sfintele Paști, încă sub oblăduirea praznicului Învierii. Și ne bucurăm că am reușit în această perioadă pascală să sfințim Biserica «Învierii Domnului» din Ticvaniu Mare. De aceea, se cuvine să îl felicităm pe părintele paroh Sergiu Dalea, care a primit din partea noastră o binemeritată distincție, și anume a fost hirotesit întru iconom”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Preasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar apoi Sfânta Liturghie, la care au participat numeroşi credincioși, copii îmbrăcați în costume populare, precum și autorități locale. Pentru toată strădania și jertfa depusă, părintele paroh Sergiu Dalea a fost hirotesit de către ierarh întru iconom, iar celor care au fost alături de părintele Sergiu, Preasfințitul Lucian le-a oferit acte de cinstire, respectiv Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Târnosirea bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din Ticvaniu Mare a fost făcută în 5 noiembrie 1978, în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, de către PS Timotei Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului. Pictura sfântului locaș a fost realizată de pictorul bisericesc Cristian Țighir, în tehnica tempera. Această sfântă biserică a primit cu ocazia sfințirii din Duminica a 6-a după Paști și un al doilea hram, „Duminica Tuturor Sfinților Români”.