„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătorirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Parohiei Timișoara Viile Fabric, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Paraclisul arhiepiscopal din Cimitirul „Pomenirea” din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa-Govândari.
De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Parohia Timișoara Viile Fabric și-a sărbătorit hramul. La bucuria comunității parohiale a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat la Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul de vară al parohiei de către părintele vicar Ionel Popescu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, condus de diac. Florin Băran.
După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre viața și activitatea misionară a celor doi corifei ai Apostolilor în propovăduirea Evangheliei Fiului lui Dumnezeu.
Cu ocazia hramului bisericii parohiale, părintele paroh Marius Sfercoci a înmânat premii constând în diplome de excelență și de merit, cărți și icoane elevilor merituoși cu media 10 de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”, dar și de la alte unități de învățământ din oraș. De asemenea, o diplomă de excelență a fost acordată și Școlii Gimnaziale nr. 7, care, prin intermediul corpului profesoral, a contribuit la educația tinerilor din parohie.
Hramul Paraclisului arhiepiscopal din Cimitirul „Pomenirea”
Paraclisul arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cimitirul „Pomenirea” din municipiul Arad și-a cinstit miercuri, 29 iunie, ocrotitorii. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Din sobor au făcut parte preoţii Ioan Pagubă, Dacian Nan, Codin Şimonca-Opriţa, Dan Nicolau şi arhid. Tiberiu Ardelean.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, înconjurat de un număr mare de credincioşi, dar şi de copiii care au primit binecuvântarea arhierească în această zi de sărbătoare.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a vorbit despre Apostolicitatea Bisericii (în contextul citirilor scripturistice ale zilei: II Cor. 11, 12; Matei 16), aceasta ilustrată mai ales prin cultul divin legat de sărbătoarea Rusaliilor şi a Sfinţilor Apostoli, anul acesta scoasă în evidenţă prin apropierea datelor de prăznuire, subliniindu-se faptul că întemeierea Bisericii este pe temelia celor pe care Mântuitorul i-a ales spre continuarea misiunii Sale. Sfinţii pomeniţi acum se numără în rândul ucenicilor, înţelegând atât pe cei 12, cât şi pe cei 70, imnografia, ca şi iconografia, dându-le locul cuvenit şi la ziua fiecăruia. Clerul Bisericii reprezintă succesiunea lor în lucrarea harului dumnezeiesc la mântuirea lumii, respectând principiul sinodalităţii, aşa cum s-a putut vedea recent la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei, ţinut în insula Creta din Grecia. Fiind şi în ajun de sărbătoare a celor ce ostenesc în latura învăţământului, într-un an omagial închinat de Patriarhia Română educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, primim îndemnul de a cere binecuvântarea Sfinţilor Apostoli ca învăţători ai lumii pentru încununarea unei sfinte misiuni consacrate formării generaţiilor viitoare, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a săvârşit o slujbă de pomenire a ctitorilor sfântului locaş mutaţi la Domnul, după care, potrivit tradiţiei, s-a făcut înconjurul bisericii.
Preotul învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, a mulţumit chiriarhului pentru grija pe care o poartă permanent sfântului locaş şi pentru slujirea arhierească cu prilejul hramului.
Hram la Govândari-Reșița
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel foarte mulţi credincioşi şi-au îndreptat paşii pentru a se ruga împreună la Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa-Govândari. Fiind hramul bisericii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a ales să fie alături de slujitorii şi credincioşii acestui sfânt locaş, săvârşind Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi preoţi din Serbia.
La momentul potrivit, credincioşii care s-au pregătit prin post şi Taina Sfintei Spovedanii au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Alin Florentin Mureșan, care urmează a fi instalat în Parohia Nicolinţ, Protopopiatul Moldova Nouă.
În semn de recunoştinţă pentru binecuvântare şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Lucian faţă de Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Govândari-Reşiţa, părintele paroh Petru Berbentia i-a conferit ierarhului, din partea slujitorilor şi a credincioşilor, o plachetă de excelenţă, la 10 ani de la prima Sfântă Liturghie arhierească oficiată cu prilejul hramului. La finalul Sfintei Liturghii, potrivit unei frumoase tradiţii, a fost săvârşită rânduiala „binecuvântării și tăierii colacului”.
„Am ales astăzi să fim împreună cu preoții și credincioșii acestei parohii, ca să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește, rugându-L pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe mai departe lucrarea pastoral-misionară a slujitorilor de aici, dar și lucrarea spirituală și materială a credincioșilor, care împreună formează o obște bineplăcută lui Dumnezeu. Pentru că este hramul bisericii, se cuvine să-i felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș, deoarece biserica, chiar dacă este finalizată și târnosită, are nevoie în permanență să fie primenită și înfrumusețată ca o mireasă care Îl așteaptă în permanență pe Mirele Ceresc, pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La hramul sfântului locaș au fost prezenți foarte mulți credincioși, oameni de cultură din municipiul de pe Bârzava, precum și invitați din Serbia. Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa-Govândari dezvoltă foarte multe activități misionare, culturale și sociale, fiind înfrățită și cu parohii din Serbia, Ungaria și Italia. Tot miercuri, și Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de arhimandritul Constantin Timiș.