„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Şcoala de vară a Societății de Științe Istorice din România
La Arad a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, deschiderea Şcolii de vară a Societății de Științe Istorice din România intitulată „România de acum 100 de ani, România de peste 100 de ani. Imaginând Bicentenarul”. Evenimentul a avut loc în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, la el participând şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Manifestarea științifică are o tradiție de peste 40 de ani şi participă la ea profesori de istorie, cadre universitare, cercetători de notorietate, atât din țară, cât și de peste hotare.
Desfășurarea la Arad a acestui eveniment științific de înaltă ținută academică, în Anul Centenar, reprezintă un semn de recunoaştere a rolului important al orașului în realizarea Marii Uniri.
Moderatorul deschiderii a fost Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene Arad. Chiriarhul arădean, în alocuţiunea rostită, a arătat rolul pe care l-au avut Biserica şi personalităţile de seamă ale Aradului în înfăptuirea Marii Uniri, i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment şi le-a urat mult succes tuturor participanţilor în desfăşurarea programului. În continuare au rostit alocuţiuni Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, reprezentanţii celor două universităţi arădene, Sorin Bulboacă, preşedintele filialei Arad a Societăţii de Ştiinţe Istorice, şi nu în ultimul rând prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Lucrările s-au derulat pe parcursul mai multor zile, în perioada 19-24 iulie, iar parteneri în organizarea evenimentului sunt: Societatea de Științe Istorice din România, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad și Arhiepiscopia Aradului.
Evenimentul se bucură de o atenție științifică deosebită, fiind prezenți, în cetatea Aradului, un număr atât de mare de specialiști de prim rang în domeniul istoriei, ceea ce reprezintă o deosebită onoare pentru oraș, la 100 de ani de când acesta a dat nației române nume atât de marcante în galeria făuritorilor Marii Uniri.