„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ședință a Asociației „Memorialul Revoluției” din Timișoara
În Pavilionul M din Cazarma 1079 Timişoara a avut loc joi, 20 aprilie, ședința adunării generale a Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989” din Timișoara, prezidată de dr. Traian Orban, președintele asociației.
Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte: prezentarea bilanțului asupra activității asociației în anul 2016, prezentarea raportului financiar-contabil pe anul 2016 și prezentarea programului de activități pe anul în curs.
Întrunirea a debutat cu intonarea Troparului Învierii, după care părintele vicar Ionel Popescu a transmis membrilor asociației un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, încredințându-i, totodată, de permanenta purtare de grijă a întâistătătorului Bisericii din Banat. În continuare a avut loc desfășurarea lucrărilor propriu-zise, prezentându-se atât raportul activității pe anul trecut, cât și programul de activități propus pe anul 2017. În urma evaluării situației interne și externe și în urma enunțării punctelor-cheie, au fost propuse variate startegii de promovare eficiente atât sub aspect informativ, cât și sub aspect afectiv.
Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timișoara a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990, cu scopul statutar de a cinsti și a păstra vie memoria eroilor-martiri din timpul Revoluţiei române din Decembrie 1989.
Prin Legea nr. 46/2000, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” a fost declarată „ansamblu de interes naţional”, înfiinţându-se astfel Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989. Scopul declarat al Centrului este să devină un mijloc operativ de informare referitor la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. În urma activităţii de documentare şi cercetare din cadrul Centrului, s-au reuşit editarea şi publicarea mai multor titluri de carte, precum şi realizarea revistei bianuale „Memorial 1989 - Buletin ştiinţific şi de informare”.
În componenţa asociaţiei, pe lângă spațiile expoziționale și centrul de cercetare mai există un complex memorial aflat în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente ridicate pe raza orașului, în zonele represiunii din Decembrie 1989.