„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ședința de constituire a noii Adunări eparhiale
În conformitate cu prevederile statutare și cu hotărârea Sfântului Sinod, la Timișoara s-a desfășurat marți, 29 mai, ședința de constituire a Adunării eparhiale, formată din membrii clerici și mireni, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
După sfânta rugăciune din Biserica „Învierea Domnului”, din incinta Centrului eparhial, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, membrii aleși ai Adunării eparhiale, preoți și mireni, deopotrivă, au pornit pe o cale duhovnicească pentru a se implica în activitățile bisericești, culturale, filantropice și patrimoniale ale Arhiepiscopiei Timișoarei în sesiunea 2018-2022.
„Cu multă bucurie, am constatat că în Arhiepiscopia Timișoarei au fost aleși preoți și mireni vrednici, preoți care s-au remarcat în activitatea pastorală, ca și ctitori de biserici, preoți care au în construcție biserici sau care au în lucrare ansambluri picturale, preoți care organizează activități culturale, tabere pentru copii, care patronează așezăminte filantropice. De asemenea, în rândul mirenilor sunt credincioși foarte buni; avem în Adunarea eparhială profesori universitari și, în același timp, buni credincioși ai Bisericii, profesori de la Universitatea de Vest din Timișoara, de la Universitatea de Medicină și Farmacie, cercetători în domeniul istoriei; au fost aleși întreprinzători privați, care s-au remarcat de-a lungul anilor prin sprijinul deosebit pe care l-au acordat la ridicarea unor biserici și case parohiale, biserici mănăstirești, cum este biserica mănăstirii de la Dobrești. Avem, așadar, nădejdea că în cei patru ani ce urmează, de acum înainte, membrii aleși ai Adunării eparhiale, preoți și mireni deopotrivă vor fi de mare folos activităților noastre bisericești”, a spus pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.
În cadrul ședinței de constituire a Adunării eparhiale, au fost desemnați membrii Consiliului eparhial, cei trei reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei în Adunarea Națională Bisericească, în persoana pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Teologie din Timișoara, a economistului dr. Titu Bojin și a prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
În conformitate cu regulamentele bisericești și cu Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, au fost desemnați și membrii Consistoriului eparhial, atât titulari, cât și supleanți, precum și membrii Consistoriului monahal.
Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă) a ierarhului locului.